Marea Neagra inca mai are plaje virgine

Marea Neagra inca mai are plaje virgine

0 71

Romania este una dintre putinele tari din Europa care mai are plaje virgine. De la Sulina la Navodari, aproximativ 150 de kilometri de plaja neamenajata sint vizati de interese imobiliare.
Asa se face ca in momentul de fata cele mai frecventate sunt plajele din dreptul localitatilor Corbu si Vadu, din Judetul Constanta. Situate la nord de rafinaria de la Navodari, cele doua plaje ofera locatia perfecta pentru nudisti, pentru cei care adora sa mearga la mare cu cortul sau pentru cei care nu mai suporta tigania si mizeria din restul statiunilor litoralului romanesc.
Asta desi cele doua plaje sunt in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, iar accesul este teoretic restrictionat, putandu-se face numai cu un permis cumparat de la Tulcea, de la Administratia Rezervatiei.
Un alt pericol pandeste insa plajele virgine: rechinii …imobiliari.
Concret, plaja Sulinei este numai buna pentru a deveni o zona de agrement. Primaria doreste construirea de vile pentru turisti, de bazine, de terenuri pentru sport. Mai la sud, spre Sfantu Gheorghe, se pregateste o investitie eoliana.
La toate aceste amenintari, conducerea Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii raspunde cu jumatate de gura. Prin vocea controversatului guvernator Paul Cononov, in cazul caruia instanta a dovedit ca institutia pe care o conduce a falsificat licitatia pentru cadastrul Deltei, ARBDD afirma ca nici o palma din Rezervatie nu a fost pierduta si ca nu se pune problema ca astfel de investitii sa se realizeze vreodata.
Cu toate acestea, primarii liberali sau pedelisti din aceste zone au transformat terenurile din jurul localitatilor (domeniul public de interes national) in domeniu public de interes local. Asta pentru a le putea apoi atribui dupa bunul plac, fara a mai cere si acceptul Administratiei Rezervatiei.

S.M.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.