Marea confruntare

Marea confruntare

0 226

Aseara, in jurul orei 22,00, s-a incheia si multasteptata intalnire intre cei doi finalisti la cursa pentru Cotroceni, dupa circa trei ore de prestatii oarecum sub asteptari. Si aceasta nu din partea lui Traian Basescu, de la care era clar un nivel intelectual ceva mai scazut si incercari de lovituri sub centura, ci din partea lui Mircea Geoana, care s-a lasat coplesit de interventiile si intreruperile basesciene, fara sa incerce stoparea lor.
In rest, ca discurs, Geoana a fost superior oratoric, dar cu priza mai mica la omul de rand, obisnuit sa hahaie la glumele nesarate, in timp ce ragaie dupa un pahar de bere, caci asa a fost ingenuncheat sa gandeasca.
Dar mai bines a prezint mersul serii, asa cum a fost proiectata desfasurarea intalnirii in punctele principale, fara a urma ordinea in care s-a desfasurat aceasta.
DISCURSURI
T. Basescu: Se termina o campanie electorala dificila, in care singurul lucru pe care am vrut sa-l transmit romanilor a fost acela ca i-am servit cinci ani cu responsabilitate. Va asigur ca voi ramane un dusman fara niciun fel de compromisuri fata de Vantu, Voiculescu si Patriciu care cred ca, subordonandu-si oameni politici, pot pastra accesul la resurse..

Am convingerea ca vom reusi sa modernizam statul roman, ca romanii sa traiasca mai bine si sa stopam riscul de intoarcere la putere al unui PSD care are in spatele sau privatizarile frauduloase. Voi veghea ca averea statului sa ramana la dispozitia romanilor si nu clientelei politice a PSD-ului.

M. Geoana: Am avut privilegiul sa fiu in aceasta campanie cunoscandu-i pe romani. Am fost si in ferme, si in fabrici. Am vazut Romania asa cum este astazi, la 5 ani de mandat ai celui care este in competitie cu mine.
Am avut privilegiul sa fac campanie cu Crin Antonescu. Vreau sa multumesc modului ireprosabil in care a actionat in aceasta perioada. Am demonstrat ca pot sa-i unesc pe romani, ca pot aduce oameni care sa ma sustina de la PNL, PNG, PNTCD, UDMR. Am un cuvant de speranta si de incredere ca vom reusi sa aducem o noua guvernare inainte de Craciun.
MOMENTUL SURPRIZA.
Fiecare candidat trebuie sa ofere un cadou celuilalt.

Traian Basescu i-a oferit lui Mircea Geoana un cos cu produse romanesti. „Pai tu de ce crezi ca iti dau sa ai mancare”. „Din suflet mi-as dori ca ce este in acest cos sa se poata gasi pe masa romanilor in cativa ani”, a spus Basescu.

Mircea Geoana i-a oferit lui Traian Basescu Codul Bunelor Maniere Astazi, precum si cartea lui intitulata “Incredere”.

Înainte de a adresa „intrebarea moderatorului”, R. Turcescu le-a oferit candidatilor doua cadouri, cu conditia sa nu le deschida pana cand nu le va spune el.
ÎNTREBAREA MODERATORULUI pentru fiecare candidat in parte.
R. Turcescu: Domnule Mircea Geoana, acum si aici, ati fi dispus sa jurati ca nu ati promis numitilor, Sorin Ovidiu Vantu, Dan Voiculescu si Dinu Patriciu, niciun fel de beneficii materiale daca ajungeti presedinte.
M. Geoana: DA

R. Turcescu: Domnule Traian Basescu, acum si aici sunteti dispus sa jurati ca la mitingul de la Ploiesti din 2004 nu l-ati lovit pe acel copil?
T. Basescu: Jur ca nu l-am lovit nici in plex nici in fata cu pumnul
[Atentie, CU PUMNUL, cand se stie clar ca a fost cu dosul palmei!]

Cei doi candidaþi au deschis cadourile oferite de Robert Turcescu si au descooperit ca au primit o Biblie. Moderatorul i-a rugat sa mai jure o data, cu mana pe Biblie de aceasta data.
Cei doi candidati au repetat juramintele facute mai devreme cu mana pe Biblie
Intrebari adresate de catre jurnalisti si reprezentanti ai ONG-urilor.

1. Credeti ca reducerea Parlamentului la o singura camera va contribui la descentralizare?
M. Geoana: Se pune intrebarea daca o astfel de structura poate fi aplicata in Romania. Vom modifica Constitutia conform rezulatatului la referendum, cu parlament unicamneral. Dar aceasta intrebare este inutila, dat fiind ca poporul s-a pronuntat asupra acestui aspect.
2. Sunteti de acord ca prezenta la vot sa devina obligatorie pentru cetatenii Romaniei?
T. Basescu:Votul este un drept garantat si nu poate deveni o obligatie.
3. Care este cel mai important indicator al iesirii din criza economica?

M. Geoanã: Doua semestre consecutive de crestere economica inseamna iesirea din criza.
4. Care este pozitia fata de trecutul, prezentul si viitorul luptei pentru aurul din Apuseni?

T. Basescu: Sunt un adept al extragerii acestor resurse. Romania are nevoie de ele cu conditia ca daunele care se aduc mediului inconjurator sa nu fie dramatice si ireversibile.
DEZVOLTARE RURALA SI AGRICULTURA

T. Basescu: Plec de la un exemplu simplu. Una din marile probleme ale tinerilor este locuinta. Ar trebui sa construim in fiecare comuna 10-20 de case pentru dascali si medici in mediul rural. Prioritare sunt programele legate de IMM-uri, canalizare, apa curenta si tot ceea ce inseamna viata de zi cu zi.

M. Geoana: Principala problema a satului romanesc este faptul ca micul producator agricol nu are unde sa-si desfaca produsele. Intre munca lor si produsul vandut in piata este un numar mare de intermediari si samsari. Voi milita pentru un program amplu de constructie de sere. Vom avea in bugetul viitor programul „Rabla” pentru tractoare.
Va rog sa va pronuntati punctul de vedere in legatura cu Rosia Montana

T. Basescu: Nu am o parere consolidata in momentul de fata. Mi-as dori ca Romania sa extraga toate acele tone de aur evaluate, dar trebuie sa avem o mare grija cand se ia decizia. Voi fi sustinatorul deciziei luate de specialisti.

M. Geoana: Pana nu voi fi convins ca acest prioiect nu dauneaza mediului inconjurator si programului de dezvolatre rurala nu voi fi de acord cu acest proiect.
SANATATE
T. Basescu: Am considerat sanatatea un domeniu prioritar. Am invitat o serie de specialisti pentru a pune un diagnostic sistemului de sanatate.
In 2009, bugetul de sanatate este de 5 miliarde de euro. Nu se simte cresterea de cinci ori a bugetului pentru ca banii se pierd intr-un sistem birocratic. Solutia este debirocratizarea sistemului.
In ceea ce priveste prioritatile, cea mai mare este intocmirea standardelor de prioritate pentru fiecare boala.
M. Geoana: Este un domeniu care reprezinta o prioritate absoluta pentru mine si echipa mea de guvernare. Principalul accent ar trebui sa mearga carte sistemul de asigurare din mediul rural si din orasele mici. Va trebui sa avem sistemul SMURD, de ambulante de urgenta, in toate localitatile cu peste 2.000 de locuitori. Cred cu tarie ca va trebui sa infiintam Compania Farmaceutica Nationala, pentru a putea produce in Romania medicamente ca sa nu mai importam medicamente la preturi mari.
Cum se rezolva paradaoxul din sistemul sanitar? Rezidentii nu se pot angaja, iar spitalele au mare nevoie de medici dar nu au fonduri.

M. Geoana: Vom gasi resursele pentru ca rezidentii sa-si poata gasi locuri de munca in Romania. Vrem sa gasim niste pachete financiare atractive pentru ca medicii sa mearga la tara,. va fi nevoie de un efort de bugetare multianuala. Cum facem sa motivam pe tinerii medici care pleaca masiv in strainatate.
T. Basescu: Ieri guvernul a rezolvat problema angajarii medicilor rezidenþi. S-au alocat sumele necesare pentru acest lucru.
M. Geoana: Foarte bine.
T. Basescu: A trebuit sa plecati din guvern ca sa rezolve un ministru interimar. Sunt de acord ca deja avem o lipsa de personal cu inalta calificare, dar trebuie sa simplificam acest rezidentiat care a devenit sufocant in ce priveste durata.

EDUCATIA SI TINERII
T. Basescu: Legea Educatiei vizeaza tinerii. Cel mai puternic catalizator al evolutiei Romaniei este educatia. Problema educatiei trebuie privita din punct de vedere al realitatii sociale. Este o mare discrepanta intre sansele de reusita ale unui copil din mediul rural si unul din mediul urban.
M. Geoana: Vom aloca cei 6 % din PIB pentru educatie plus un procent important pentru cercetare si dezvoltare. La inceputul anului viitor trebuie sa avem un program care sa reprezinte consensul intregii clasei politice si a celei sociale. Astfel incat 20 de ani sa nu ne mai atingem de reforma educatiei. Nu sunt de acord cu legea 239 prin care li se impune dascalilor 15 zile de concediu. Nu putem sa dam o sansa copiilor de la tara daca nu motivam profesori care sa mearga la tara. Romania este, astazi, pe ultimul loc in Europa cu privire la modul in care corespunde un tanar absolvent pe piata muncii. Trebuie sa ne educam copiii si din punct de vedere al capacitatilor. Am propus un proiect prin care tinerii sa-si inceapa afacerile proprii pe internet, scutiti de taxe.
T. Basescu: Avem o mica inadvertenta pentru ca si eu sunt nemultumit de modul in care sunt platiti profesorii. In ceea ce priveste noua Lege a salarizarii, Geoana trebuie sa-si aduca aminte ca, fiind la guvernare, Legea a fost sustinuta si de PSD. Nu putem uita ca, acum doua luni, sustineati Legea salarizarii. Fiti cinstiti cu romanii! Raspunderea s-a angajat si nu ati depus motiune de cenzura.
Daca se gasesc resurse, sunt primul care va sustine aceasta crestere.
PROTECTIE SOCIALA

M. Geoana: Este problema cea mai sensibila a tarii noastre. Din pacate, aceste diferente in societate s-au aprofundat.
Voi milita pentru adoptarea Legii unitare a pensiilor. Va trebui sa ne uitam cu ochi proaspeti la Legea salarizarii unitare. Impreuna cu Klaus Johannis, voi incerca sa limitam planul lui Basescu, acela de a da afara 20% din functionarii publici. Voi milita pentru ca batranii de la tara sa aiba acces la medicamente si voi milita pentru mai multe bilete de tratament.
T. Basescu: Aici avem o problema care se numeste risipa. Astazi, aproximativ 11 milioane de romani beneficiaza de sistemul de asistenta sociala, intr-un fel sau altul. De exemplu, cei care beneficiaza de sistemul de incalzire. Sunt multi care beneficiaza, dar nu au neaparat nevoie, pentru ca depasesc grilele. Cum putem trata familia lui Basescu si acesti amarati (T. Basescu a dat exemplul unor persoane sarace care beneficiaza de acest prorgam – n. a.) in mod egal in ceea ce priveste incalzirea centrala in Bucuresti?
REFORMA CONSTITUTIONALA
T. Basescu: Sunt un sustinator fara rezerve al acestei reforme. Din acest punct de vedere, referendumul a fost cel mai puternic semnal pe care putea sa-l primeasca clasa politica, si anume: romanii vor reforma clasei politice. Aceasta majoritate a poporului roman trebuie sa fie executata de politicieni. Acestia trebuie sa treaca la revizuirea Constitutiei.

Românii ne-au spus, pe 22 noiembrie, ca nu mai vor privilegii pentru politicieni. Vor ca acesti bani sa ajunga la pensii si la salariile mici.
M. Geoana: Ca presedinte voi declansa un amplu proces in care vom gandi impreuna cu specialisti, romani si din afara, tipul de republica, de model economic si social si de relatii intre stat-cetatean pentru urmatorii 50 de ani. Vom da startul, saptamana viitoare in Parlament, procesul de schimbare a Constituþiei. In paralele cu o reformare a Cosntitutiei vom stabili si ce fel de stat vrem sa avem. Sa ne angajam ca nu ne mai atingem de Constitutie cel putin doua generatii. Vreau sa spun ca nu e vorba de diferente de abordare, ci trebuie sa avem un concept de abordare comun.
T. Basescu: Se pare ca, pentru un candidat la funcþia de presedinte, Mircea Geoana are prea multe necunoscute. Romanii vor de la aceasta Constitutie sa le garanteze un stat simplificat, care sa nu mai fie o povara pe spinarea romanilor. In al doilea rand, vor un stat simplificat. Apoi vor o modificare a abordarilor politicienilor astfel incat acestia sa lucreze pentru romani. Vor ca banii statului sa ajunga acolo unde trebuie: in pensii, salarii mici…
M. Geoana: Am impresia ca domnul Basescu vrea sa ascunda esecul din ultimii ani de mandat. Nu revizuirea Cosnstitutiei va aduce salarii mai mari. Trebuie sa pui o politica de stat coerenta. Nu tine loc de locuri de munca, sau de sistem de sanatate mai bun. Vom dezbate ce fel de model economic si social vrem sa avem in Romania.
T. Basescu: Cartea aceea, care spuneti ca nu tine de foame, garanteaza drepturile romanilor. As vrea sa va spun ca in ceea ce priveste Romania nemodificarea Constitutiei ar lovi exact în romani.
M. Geoana: Saptamana viitoare incepe procesul de reformare a Constitutiei
T. Basescu: Nu va cred.
M. Geoana: Voi lansa o dezbatere nationala despre reformarea Constitutiei dar si despre modelul de stat in care vrem sa traim.
Doua intrebari pe teme la libera alegere.
T. Basescu (intrebare): La confruntarea trecuta, una dintre intrebarile mele a fost legata de faptul ca nu va gaseam cand aveam nevoie de dumneavoastra. Raspunsul era ca ati fost la domnul Vantu. Astept scuzele dumneavoastra. ca, intr-o confruntare prezidentiala, ati mintit.

M. Geoana: Nici mie nu-mi place domnul Vantu.
T. Basescu: Nici asta-noapte nu v-a placut ?

M. Geoana: Am avut o intalnire cu Vantu, asa cum ati avut dumneavoastra. zeci de intalnri cu acest om. Cred ca a fost un lucru decent. M-a sunat dupa ce i-am spus ca este „malefic” intr-un interviu.
Geoana (intrebare): Ce ati facut in cinci ani de mandat?
T. Basescu: In timpul meu a intrat Romania in UE, s-a introdus cota unica de 16 %, s-a dezvoltat un sistem de protectie impotriva inundatiilor, s-au condamnat crimele comunismului, 2.000 de dosare. Dar revin, ieri a fost arestat Popa Nicolae. Domnul Vantu are o mare problema. Unul din martori a fost arestat la Jakarta. Panica in care poate intra cand martorul principal apare si autoritatile romanesti il prind.
M. Geoana: Este penibil. Veniti cu minciuni sfrunate. Cine e Popa asta, domnule?
Dialog pe primele 5 teme stabilite cu staff-urile de campanie.
JUSTITIE

O veti numi pe Lidia Barbulescu presedinte al ICCJ?
M. Geoana: Eu nu am elemente ca sa raspund. Nu-i cunosc pe acesti oameni. Voi fi presedintele care va asigura independenta reala Justitiei. De asemenea, am semnat cu partenerii mei Pactul National pe Justitie. Avem nevoie sa investim in tribunale comerciale, avem nevoie de justitie independenta, fara dosare politice.
T. Basescu: Nu o voi numi pe doamna Lidia Barbulescu presedinte al ICCJ. In ceea ce priveste legile, domnul Geoana a vorbit despre Legea raspunderii fiscale. Legea vizeaza doua lucruri: raspunderea agentului economic pentru plata obligatiilor la stat si raspunderea statului atunci cand nu-si face obligatiile fata de agentii economici. Cei mai mari castigatori ai acestei legi sunt agentii economici.
Victoria in lupta impotriva coruptiei… in acest mandat nu ati mai auzit de nicio privatizare frauduloasa, lucru de care sunt multumit.

M. Geoana: Romania este cea mai corupta tara ca perceptie straina din intreaga Europa. Este clar ca avem o problema cu acest fenomen. Esuam pentru ca incercam sa politizam actul justitiei. De asta l-am adus pe Klaus Johannis.
T. Basescu: Eu n-as vorbi atat de urat despre tara mea. Recunsoc ca exista fenomenul, dar nu a mai existat intrucat nu am mai dat pe nimic clientelei politice. Mare problema in Justitie este ca mii de romani nu-si gasesc dreptate in Justitie. Primesc sute de scrisori in care oamenii reclama nedreptatea.
M. Geoana: Eu candidez fara sa nu am niciun dosar penal asa cum ati avut dumenavoastra. Nu am nicicun fel de dependenta fata de nimeni. Si voi veghea sa fie asa si dupa ce ajung la Cotroceni.
MEDIUL DE AFACERI
Formulati un mesaj important pentru mediul de afaceri.

T. Basescu: Mediul de afaceri este multumit ca s-a reusit stabilitatea monedei nationale. Dincolo de faptul ca s-a rezolvat problema exploziei ratei de schimb, ne cere sa comasam mai mult taxele, sa consolidam taxa unica, sa nu marim TVA-ul. Cere debirocratizare.

M. Geoana: Legea responsabilitatii fiscale va asigura, in premiera, introducerea unui mecanism periodic de verificare a cheltuirii si eficientizarii banului public. Vor fi eliminate rectificarile abuzive de buget.
T. Basescu: Pilonul major al programului anticriza a fost legat de suficienti bani la Fond, astfel incat Banca Mondiala sa poata mentine cursul. Una dintre masurile esentiale luate a fost legata de neimpozitarea profitului reinvestit. Dupa stabilizarea economica din 2010, in 2011 vom reduce cota unica de la 16 la 14. Efectul va fi ca antreprenorii vor investi banii si vor crea locuri de munca noi.
M. Geoana: Programul anticriza al actualului guvern este ineficient. Evident ca trebuie sa luam banii de la FMI.
T. Basescu: Ce piata a cazut domnule Geoana. As vrea sa aflu ce piete de export au cazut.
M. Geoana: Firme in insolventa…
T. Basescu: Pe ce piete domnule Geoana?
M. Geoana: Pe pietele occidentale.
T. Basescu: Exporturile romanesti au crescut in Olanda. Eu sunt un politician care poate sa-si recunoasca greselile.
M. Geoana: Ceea ce reproseaza guvernului mediul de afaceri: acuza lipsa unui program strategic de dezvoltare si lipsa unui program guvernamental de constructii. Avem nevoie de un guvern solid si competent.
ECONOMIE, FINANTE, CRIZA ECONOMICA
M. Geoana: Imediat ce FMI si Banca Mondiala vor reveni la Bucuresti vom discuta inca din prima zi de guvernare Johannis pentru a salva sistemul privat. Este o lupta energica pentru salvarea locurilor de munca. Da! Domnule Basescu asa cum am acceptat compromisul, cat am fost la guvernare, sa pastram cota unica, pentru ca in perioada de criza nu cresc taxele.
Prima noastra optiune va fi sa reducem taxele, contributiile de ajutor social. Va trebui sa regandim modelul economic romanesc. Industria nu este un morman de fiare vechi si trebuie ajutata. Vom face un buget pe marile axe de dezvoltare ale Romaniei. Locuri de munca. Locuri de munca. Locuri de munca.
T. Basescu: Politica economica trebuie sa intre mult mai puternic in mediul rural. In viziunea mea, parte din acesti bani trebuie sa se indrepte catre crearea de locuri de munca in mediul rural pentru tineri si femei. Numai cand vom face intreprinderi mici si mijlocii, fermierul va incepe sa poata gandi sa atinga prosperitatea.
T. Basescu: Eu cred ca cei doi piloni sunt baza programului anticriza romanesti. Un pilon: finantarea rezervei BNR, iar al doilea pilon a fost legat de finantarea deficitului bugetului de stat pentru a se putea plati salarii, pensii, investitii.
M. Geoana: Nu sunt de acord. Adevarata critica la adresa Guvernului Boc este ca avem cea mai mica nota la programul de lupta anticriza din Europa.
T. Basescu: Cine a pus, domnule, aceasta nota. Numele institututlui, va rog. (contracandidatul nu i-a raspuns – n. a.)
M. Geoana: Voi relua ideea unui moratoriu pentru 12 luni pentru plata micilor intreprinderi. Pentru cei care au luat credite si au pierdut locuri de munca, sa incurajam bancile sa putem sa-i ajutam.
SECURITATEA NATIONALA
T. Basescu: Securitatea nationala este legata de apartenenta noastra la NATO. Securitatea sanitara, alimentara, securitatea din punct de vedere al aprovizionarii cu energie sunt un complex care vizeaza viata oamenilor. Daca am trata securitatea numai din punct de vedere al capacitatilor militare, ar insemna sa scoatem in afara conceptului de securitate exact elementele fundamentale care dau viata de zi cu zi a oamenilor.
M. Geoana: Asistam inclusiv la o problema de securitate economica nationala. Avem nevoie de a putea sa ne intarim potenta economica a acestei tari. Avem exemplul cel mai bun si cel mai delicat cu aceasta pandemie. Statul roman inca nu este echipat cu instrumentele pentru a ne putea apara de aceste riscuri. Domnul Basescu are dreptate, sa extindem CSAT, dar si siguranta alimentara (…).
T. Basescu: Domnul Geoana a vorbit de mafia din est, de mafia de vest. Sunt de acord. Dar ce facem cu mafia de la noi? Conglomerate de acest tip de putere politica, amestecate cu putere economica si cu putere mediatica. Toata structura lui Mircea Geoana in campanie a fost legata de televiziunile lui Voiculescu si lui Vantu si chiar de interventia directa a lui Patriciu.
Consider ca acesti oameni inghit bani publici. Eu utilizez aceste nume emblematice, dar mai sunt ca ei. Din pacate, aceasta categorie de oameni de afaceri, sustinuta de oameni politici, dreneaza resursele publice care ar trebui indreptate catre pensii, educatie, salarii prea mici.
POLITICA EXTERNA
M. Geoana: Este un atribut important al presedintelui. In colaborare cu Parlamentul si cu Guvernul, presedintele are un rol important in politica extrna. In conditiile in care lumea se schimba, trebuie sa fie o politica mult mai pragmaica. Va trebui sa acordam o atentie speciala Republicii Moldova care a dat jos ultimul regim comunist din Europa.
T. Basescu: In politica externa esenta actiunii este interesul national. Romania, dincolo de a fi membru NATO, consolideaza continuu relatia cu SUA, investitiile amerciane pe teritoriul Romaniei, dar si bazele militare americane de la noi. Prin efort diplomatic am reusit semnarea unui parteneriat cu Franta.
Imediat dupa schimbarea regimului comunist de la Chisinau, noua putere a fost de acord si s-au deschis consulatele romanesti de la Cahul si Balti, iar la Iasi se va deschide un consulat al Republicii Moldova.
Esential este sa dezvoltam o politica de consolidare a pacii la sud de Dunare, o politica de cuplare a Romaniei la Asia Centralã si mai ales la Marea Caspica, ceea ce am incercat sa materializam prin parteneriate.
M. Geoana: Marea Neagra trebuie sa fie un punct strategic in Romania. O simpla abordare de tip militar strategic la Marea Neagra nu este suficienta.

T. Basescu: Platoul continental al Marii Negre a fost castigat de Romania in proces la Haga. Nu avem a face compromisuri cu nimeni aici. Ucraina trebuie sa respecte interesele Romaniei in zona. Nu suntem de acord cu construcþia Canalului Bastroe.
M. Geoana: A fost decizia mea sa incerc sa repar relatia cu aceasta tara, in conditiile in care platim facturi de 4 ori mai mari la curent.
T. Basescu: Gazele s-au ieftinit cu 30% anul acesta. Stiti care e cel mai important contract care s-a semnat cu Rusia? Imi permiteti sa va spun?
M. Geoana: Da. Spuneti. Trebuie sa va mai ascultam inca trei zile.
T. Basescu: Trebuie sa ma ascultati inca cinci ani.
T. Basescu: Acum doua saptamani s-a semnat un contract de catre Trustul de Constructii Petroliere Constanta cu GazProm pentru constructia unei conducte subterane intre Novosibisrk si Soci, care va transporta gaze. Romania nu are relatii de subordonare cu Rusia, dar are relatii de parteneriat.
Dialog pe doua teme de interes general:
1. Relatia dintre presedinte si Guvern
2. Relatia dintre presedinte si Parlament
Cum interpretati raportul de colaborare si de autoritate intre cele doua entitati?
T. Basescu: Trebuie sa fie parteneri. Presedintele afirma niste principii pe care le cere la desemnarea premierului. Presedintele trebuie sa vegheze la buna guvernare a Guvernului.aPresedintele are rolul de a aproba remanierea unor ministri atunci cand, prin remaniere, nu se schimba structura guvernului. Presedintele este seful CSAT si comandantul Armatei, deci trebuie sa colaboreze cu structurile acestea.
M. Geoana: Am o viziune si am si un comportament democratic total diferit de cel al lui Traian Basescu. In mandatul lui Traian Basescu, la inundatii, domnul presedinte Basescu a considerat ca solutia pentru lupta din perioada inundatiilor a fost sa se faca anticipate.
O alta experienta a lui Traian Basescu: o relatie de totala subordonare a prim-ministrului Boc fata de atitudinea lui Basescu. Am ambitia ca presedinte, ca in premiera in Romania, sa asigur o guvernare in interesul poporului. Domnul Johannis va avea ultimul cuvant in selectarea membrilor cabinetului Johannis.
T. Basescu: Pe Vanghelie l-ati intrebat daca ii da voie lui Johannis sa aiba ultimul cuvant?
T. Basescu: Pe tema scandalului, vreau sa va spun ca aceasta expresie mi-a ramas intiparita in minte. Autoritatile spuneau, la Revolutie, ca la Timisoara este scandal. Acum cateva saptamani la Chisinau tinerii care iesisera in strada au fost catalogati ca facand scandal. Atentie, cei care etichetau revolutii sau miscari de strada drept scandal, au pierdut puterea.
Veti avea inca cinci ani de lupta din partea mea cu clasa politica daca ea nu se va pune. Eu in calitate de presedinte ii apar pe romani, nu pe politicieni.

M. Geoana: Este o relatie de colaborare intre institutiile fundamentale ale tarii noastre. Parlamentul nu este dusmanul poporului. Am vorbit inintea domnului Basescu de reducerea numarului de parlamentari, inca din iunie. (Basescu rade – n. a.). Cred cu tarie ca un presedinte trebuie sa aiba o relatie bazata pe respect, mai ales cu opozitia. Il voi invit,a pe noul lider al PD-L lunar la Cotroceni pentru discutii.

T. Basescu: Aplicarea rezultatelor referendumului trebuie sa fie facuta imediat, iar Parlamentul trebuie sa aprobe ridicarea imunitatii tuturor parlamentarilor. Relatia presedintelui cu Parlamentul trebuie sa fie cea descrisa de Constitutie.
De ce nu l-ati vota pe contracandidatul dumneavoastra.?
M. Geoana: E clar ca nu-l votez pe Traian Basescu. Sunt convins ca romanii nu-l vor vota pntru ca a esuat in toate promisiunile pe care le-a facut natiunii romane. Si-a tradat aliatii si prietenii. Oricand a fost intr-o alianta, si-a injunghiat pe la spate partenerii. Nu s-a ridicat deasupra propriului interes de putere sau al celui promovat de partid. Nu ma duc la Cotroceni cu Ion Iliescu. Domnule Traian Basescu, va luptati cu trecutul si cu strigoii trecutului.
Þara merita o soarta mai buna. Sunt un om politic modern.
T. Basescu: Nu l-aa vota pe Mircea Geoana pentru ca este un om slab. Este un om care are nevoie sã se mentina in fruntea partidului de Vanghelie, de Hrebenciuc. Un om care a fost sustinut in campanie de domni precum Patriciu, Hrebenciuc, Vanghelie, Ion Iliescu si, de ce nu, de Sorin Ovidiu Vantu. El va fi la Cotroceni partenerul celor mentionati. Cred ca Mircea Geoana nu poate fi presedintele României si pentru ca nu este un om sincer. Isi afirma principii dar le incalca imediat ce are ocazia. A scris o carte in care, la pagina 68, face praf cota unica. Iar acum doua zile a semnat un acord cu domnul Antonescu, in care mentine cota unica.
Viziunea asupra proiectului de presedinte al Romaniei pentru urmarorii cinci ani
M. Geoana: Mai sunt trei zile pana cand veti alege presedintele Romaniei. Sunt un om care a venit in fata dumneavoastra. cu o viziune despre Romania, cu un proiect despre dezvoltarea ei. Am demonstrat ca pot sa-i unesc pe romani. Vorbesc despre o singura Romanie, nu despre un slogan electoral. Trebuie sa redefinim modul in care functioneaza economia acestei tari. Avem nevoie de un nou model social. Dupa 20 de ani, prea multa lume se zbate in saracie.
Cu Crin Antonescu am stabilit o relaie bazata pe dorinta de a aduce tarii un nou mod de a face politica. Am demonstrat, impreuna cu Crin Antonescu, ca putem gasi principii de buna guvernare si ca pot aduce echipe in jurul meu.
Sper ca Traian Basescu sa nu apeleze la mijloace si la atacuri personale si la modul in care a conceput aceasta campanie care s-a bazat pe minciuna, atacuri personale, atacuri la familie.
Vreau sa-l indemn pe Traian Basescu sa demonstram Romaniei ca suntem oameni capabili sa confruntam doua viziuni si sa nu apelam la scuze, acuze si pretexte in absenta de politici publice autentice.
T. Basescu: Sunt printre putinii romani care au avut privilegiul sa fie alesi in functia de presedinte al Romaniei. Experienta primului mandat cu bucuriile si cu esecurile lui, cu implinirile lui, imi arata ca pe 6 decembrie Romania se va afla in fata unei optiuni. Una puternica, inspre o societate moderna, sau, poate fi optiunea intoarcerii in timp prin revenirea la Palatul Cotrocen a PSD-ului, a lui Ion Iliescu sau a lui Mircea Geoana. Intre momentul de fata si data de 6 decembrie romanii trebuie sa decida daca vor o Romanie care sa intre intr-un proces de reforma accelerat, in care vocea romanilor sa fie auzita, o Romanie in care rezultatul referendumului din 22 noiembrie sa devina realitate sau vor o Romanie a trecutului, in care politicienii sa guverneze pentru ei si pentru grupurile lor de interese.
6 decemnbrie este un punct de cotitura. Aceasta majoritate pe care domnul Geoana a votat-o impotriva referendumului din 22 noiembrie. Alianta pe care o prezinta domnul Geoana este o majoritate care a aratat ca nu priveste interesele romanilor. Obiectivul acestei alianþe poate fi pastrarea privilegiilor.
Eu propun o Romanie in care sa trecem imediat la reformarea sistemului politic, o Romanie in care nimeni sa nu mai beneficieze de imunitate, o Romanie in care politicienii sa-si diminueze puterea discretionara in ceea ce priveste utilizarea banilor publici.

Dezbaterea a durat aproximativ trei ore si a inclus, fata de cea din turul I, un moment surpriza pentru cei doi invitati. Moderatorul a fost jurnalistul Robert Turcescu.
fFiecare candidat a avut dreptul la 40 de sustinatori prezenti in platou. Intre sustinatorii lui Mircea Geoana s-au aflat presedintele PNL, Crin Antonescu, primarul Sibiului, Klaus Johannis, Teodor Melescanu, Mircea Ionescu Quintus, Mircea Diaconu, Cristian Topescu, Mircea Dinescu, Victor Socaciu, primarul Constantei, Radu Mazare, Mihai Leu, Ilie Nastase, Nadia Comaneci si actorul Dorel Visan.
Intre sustinatorii lui Traian Basescu sau numarat premierul Emil Boc, Adriean Videanu, Liviu Negoita, Gheorghe Flutur, Anca Boagiu, Elena Udrea, Theodor Paleologu, Monica Macovei, Traian Ungureanu, Honoriu Prigoana, Anghel Iordanescu si Necolai Ontanu.

Asta a fost aseara. Urmeaza duminica marele balamuc.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.