Mare surpriză la consultările de la Cotroceni – în delegația PSD doi...

Mare surpriză la consultările de la Cotroceni – în delegația PSD doi deținuți de la Aiud care au suferit de pe urma procurorului general Lazăr Augustin

0 125

Cei doi deținuți închiși în perioada comunistă în Penitenciarul Aiud și pe care PSD i-a trimis, alături de deputatul Eugen Nicolicea, la consultările cu Klaus Iohannis pe tema justiției, au spus, la finalul discuțiilor, că i-au cerut președintelui să semneze decretul de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr.
Ioan Muntean și Marin Iancu două victime ale procurorului general, susținând că acesta ar fi refuzat să îi elibereze condiționat din închisoarea de la Aiud.

„I-am cerut preşedintelui revocarea lui Lazăr. A spus că o să vadă”, a declarat Ioan Muntean, la finalul discuțiilor de la Cotroceni.
Ioan Muntean, închis în Penitenciarul Aiud în regimul comunist, l-a acuzat recent pe actualul procuror general Augustin Lazăr că i-a amânat de două ori eliberarea condiţionată şi că l-a trimis la carceră timp de 10 zile pentru o poezie.
„În 1980 am fost condamnat de Tribunalul Timișoara la 8 ani temniță grea. Am fost depus la Aiud. Acolo comandantul penitenciarului m-au băgat regim restrictiv. Din acest pluton făcea partea și Augustin Lazăr, actualul procuror șef al României. El m-a amânat de două ori și o dată a ieșit la raport să declarare că sunt vinovat. Domnul Vaida să îmi dea 10 zile de izolare. Am cerut domnului președinte să semneze decretul ca să îl revoce din funcție și mi-a spus că o să vadă”, a declarat Ioan Muntean.

Iohannis-detinuti

Marin Iancu, deținut în regimul comunist la Penitenciarul Aiud, l-a acuzat pe Augustin Lazăr că este lipsit de „cultul umanității”, după ce i-a respins în mod repetat cererile de eliberare.
„Am fost deținut politic, inițial 10 ani mi-au dat. Mi-au dat 2 la recurs și am rămas la 8 ani. Trebuia să execut la capăt. Mi-au dat 5 ani, am executat 5 ani trei luni și 18 zile. Cu 12 zile înainte mi-au dat drumul, au zis condiționat. Am fost amânat de patru ori, nejustificat. Am participat acolo la activitățile culturale, dar mi-au scris acolo timp insuficient pentru reeducare. În legătură cu Lazăr, nu știam cine e și nici nu am fost curios să aflu. Când am văzut că au prezentat lista cu foștii deținuți politici, m-au sunat colegii și mi-au spus te-am văzut pe listă. Atunci m-am uitat pe documente. Mă interesa doar să fiu liber, numai că acest om lipsit de cultul umanității, neavând posibilitatea să stau de vorbă, că aveam copii, nevastă, acest om a tras acolo și am făcut încă 4 ani de zile lipsit de libertate. Iar pe 11 septembrie, împreună cu încă 6 deținuți politici am făcut la Viena conferința pentru cooperare și securitate și am reușit să trimit într-adevăr prin Ambasada americană, atunci am trimis la corpul diplomatic de la Viena, Securitatea a luat foc și cinci dintre noi au fost trimiși în America. Aici am rămas doar noi, eu și Radu Filipescu”, a declarat, la Palatul Cotroceni, Marin Iancu.

Vineri, președintele Klaus Iohannis are ultimele consultări pe tema situației în justiție. La discuții au fost invitați și reprezentanții ALDE, însă Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că membrii formațiunii nu vor participa, motivând că i se pare deplasat să meargă la consultări depsre justiție când Iohannis nu vrea să îl revoce pe procurorul general Augustin Lazăr.
Și Liviu Dragnea a refuzat să meargă la Cotroceni, iar joi seară a anunțat misterios, la Antena 3, că „oamenii” de la partid care vor merge la Cotroceni „vor fi o surpriză plăcută pentru Iohannis”.

PSD a anunțat vineri dimineață că la consultări vor merge deputatul Eugen Nicolicea, Marin Iancu și Ioan Muntean. Marin Iancu și Ioan Muntean „sunt doi eroi încarcerați care au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, unde le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Augustin Lazăr”, susține PSD.
Ioan Muntean și Marin Iancu s-au declarat victime ale actualului procuror general, pe care l-au acuzat, la Antena 3, că a refuzat de mai multe ori să îi elibereze condiționat din Penitenciarul Aiud.
„Am căzut în comă de foame, condiţiile erau grele. Trebuia să te plimbi de la uşă la geam 17 ore. Aveam un pat cu un placaj pe el care se ridică şi se punea lacătul, era şi frig. Eram trei într-o cameră”, a declarat Ioan Muntean, la Antena 3.
Și Marin Iancu a acuzat, la Antena 3, că Augustin Lazăr i-a respins în mod repetat cererile de eliberare din Penitenciarul Aiud. „Refuzul liberării condiționate era îngrozitor de greu de suportat, pentru că acest refuz era egal cu o condamnare efectivă. Erau trei luni. Iar tu știai că trebuie să fi liber atunci. Lăsând la o parte că însăși pedeapsa care era… îți era dată pentru îngrădirea libertății de exprimare. Așteptai îngrozit. Aveai copii, nevastă. Ei veneau convinși că plec. Și veneau și plecau înapoi. Era îngrozitor”, a spus Iancu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.