Manolescu si Sibiul, prezentati la UNESCO

Manolescu si Sibiul, prezentati la UNESCO

0 282

Marti, Nicolae Manolescu a fost prezentat drept noul ambasador al Romaniei la UNESCO.


In aceeasi zi, Maison de l’UNESCO a gazduit evenimentul de prezentare a programului “Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”, organizat de Ministerul Culturii si Cultelor, in colaborare cu Delegatia permanenta a Romaniei de pe langa UNESCO.


In legatura cu acest eveniment, Manolescu a precizat ca are ca prioritate inscrierea centrului vechi al Sibiului pe Lista patrimoniului mondial, insa isi doreste si includerea pe aceasta lista a altor obiective din Romania. Noul ambasador a explicat ca mizeaza si pe faptul ca in 2007 Sibiul va fi Capitala Culturala Europeana. „Cel mai probabil, decizia includerii sau nu pe lista UNESCO a centrului vechi al Sibiului se va lua in toamna lui 2007”, a mai spus Manolescu.


In afara centrului vechi al Sibiului, Manolescu isi mai doreste includerea pe Lista Patrimoniului Mondial si a Manastirii Sucevita, in acest sens fiind deja depus un dosar la UNESCO. „Sucevita a ramas pe dinafara, atunci cand au fost incluse pe lista bisericile pictate din Bucovina. Motivul este acela ca au fost inscrise doar bisericile construite in secolele XV-XVI, iar Sucevita este din secolul XVII”, a spus acesta.


?


In prezent, pe Lista patrimoniului mondial UNESCO sunt inscrise: Bisericile cu pictura murala din nordul Moldovei din prima jumatate a secolului al XVI-lea, Ansamblul bisericilor de lemn din Maramures, Manastirea Hurezi, Siturile satesti cu biserici fortificate din Transilvania, Fortaretele dacice din muntii Orastiei, Centrul istoric al Sighisoarei si Rezervatia Biosferei Delta Dunarii. In plus, in 2006, a fost inscris pe Lista UNESCO si dansul Calusul, care face parte din patrimoniul cultural imaterial.


Nicolae Manolescu este nemultumit insa ca de la inscrierea pe lista a acestor monumente, statul roman nu a facut nimic pentru a le conserva. Motivul este, dupa parerea sa, si faptul ca intre legile din Romania nu exista o corelare in acest sens. „Consiliile judetene ar trebui sa aiba angajati si un fond special pentru a se ocupa numai de monumentele istorice de pe lista UNESCO. Nu au insa nici una nici alta”, a explicat Nicolae Manolescu. Manolescu apreciaza ca trebuie demarat un proiect legislativ special pentru protejarea monumentelor din patrimoniul UNESCO, care sa prevada si un buget anual in acest sens.


In afara de problema patrimoniului, Nicolae Manolescu intentioneaza sa se ocupe si de stiinta, cercetare si educatie, domenii sustinute de UNESCO, dar intr-o masura mai mica, deoarece in aceste domenii „nu mai este foarte mult de facut”.


In plus, Manolescu vrea sa reia comemorarile UNESCO ale unor artisti romani care au creatii de renume mondial. Desi Mircea Eliade si Mihail Sebastian nu au putut fi comemorati de UNESCO, Manolescu spune ca se va gandi pentru anii viitori la mari nume ale culturii romane pe care sa le propuna organizatiei pentru a fi omagiati.


?


Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007


La prezentarea programului “Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007” au fost invitati peste 250 de membri ai delegatiilor permanente de pe langa UNESCO, precum si reprezentanti ai mass-media din Franta. Delegatia romana a fost condusa de ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, si de catre Comisarul Guvernamental pentru “Sibiu – Capitala Culturala Europeana 2007”, Sergiu Nistor.


Sibiul, unul dintre cele mai mari si reprezentative sit-uri arhitecturale medievale din Europa, candideaza pentru a fi inclus pe lista ansamblurilor monumentale din patrimoniul mondial UNESCO.


Comunicarea vizuala a orasului Sibiu a fost asigurata prin vernisarea expozitiei “Sibiu. Tanar din 1191”, prezenta pentru a patra oara in mediul international, dupa Strasbourg, Patras si Berlin. Expozitia a fost extinsa pentru a cuprinde o selectie de peste 40 de lucrari ale fotografilor Dragos Lumpan, Dumitru Budrala, Lucky Sandulescu, Stefan Jammer si Viorel Frangule, la care se adauga cele ale lui Marcel Baciu si Victor Oancea. Imaginile vernisate surprind perspectivele personale ale fotografilor asupra fatetelor eclectice ale orasului fondat in urma cu 815 ani – clasic si modern, tanar si varstnic, misterios si plin de viata “Sibiu. Tanar din 1191” va ramane expusa la Maison de l’UNESCO pana in data de 3 decembrie 2006.


?


Consiliul European a acordat anual, din 1985, titlul de “Capitala Culturala Europeana” oraselor care simbolizeaza bogatia, diversitatea si zestrea culturala comuna a Europei. Pentru 2007, Consiliul a desemnat doua Capitale Culturale Europene – Luxemburg si Sibiu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.