Manolescu a fost lansat si la Brasov

Manolescu a fost lansat si la Brasov

0 194

Cel mai mare critic postbelic roman s-a aflat saptamana trecuta la Brasov! Facultatea de Litere a gazduit lansarea monumentalei „Istorii critice a literaturii romane”, semnata Nicolae Manolescu, cea mai marcanta figura a criticii literare romanesti. Monumentala lucrare ce analizeaza cinci secole de literatura a starnit la Brasov un interes pe masura faimei de care se bucura autorul ei.
Desi un incident petrecut in trafic l-a impiedicat sa soseasca la ora prevazuta, criticul Nicolae Manolescu a gasit la Brasov o audienta foarte interesata de lucrarea indelung asteptata de mediile literare. Chiar si cei mai putin avizati au venit la intalnirea cu maestrul cu temele facute. Studentii recita deja ca pe apa clasificarea facuta de specialisti lui Manolescu drept „cel mai mare critic roman dupa Calinescu”.
Istoria critica a literaturii romane parcurge cinci secole de literatura si este rodul lecturii meticuloase si avizate a productiilor literare a scriitorilor romani, intreprinsa de Manolescu de-a lungul intregii sale cariere de critic literar.
Istoria lui Manolescu este nu doar o titanica interpretare a unui numar impresionant de autori si o remarcabila opera critica, dar poate fi si o invitatie din cea mai nobila la lectura. Chiar daca sugestiile in aceasta privinta sunt greu de dat. Nicolae Manolescu nu crede ca exista o reteta de citire a literaturii si ii indeamna pe cititori sa nu se lase descurajati de textele pe care, la un moment dat, le considera impenetrabilele sau indigeste. Este, cu siguranta, si crezul sau, care l-a ajutat sa parcurga, de-a lungul vietii, o cantitate imensa de productii literare, pe care le-a recenzat si le-a trecut prin filtrul criticii, folosind cu cea mai mare abilitate instrumentele interpretarii.
Momentul aparitiei pe piata a Istoriei lui Nicolae Manolescu coincide cu resimtirea efectelor crizei mondiale si la noi. Aspect fara importanta in lumea literelor, pentru ca, asa cum afirma si Andrei Bodiu, decanul Facultatatii de Litere Brasov, „de obicei, o criza atrage dupa sine o abundenta a creatiei literare”. Dar mai ales pentru ca literatura romana cunoaste un moment fast, in care toti mai multi scriitori se fac cunoscuti chiar si peste hotare. Desi ar mai fi, crede Nicolae Mamolescu, si unele distinctii de facut: criticul s-a marturisit preocupat de departajarea tot mai greu de facut intre succesul la public si posedarea cu adevarat a talentului literar.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.