MANIPULARI BASISTE IN R. MOLDOVA !

MANIPULARI BASISTE IN R. MOLDOVA !

0 106
Basarabenii cu paÅŸaport românesc s-au prezentat într-un număr impresionant la vot, ÅŸi asta în condiÅ£iile unei organizări care, să recunoaÅŸtem, putea fi mai bună, dacă autorităţile române ar fi prevăzut afluxul mare al cetăţenilor dornici să-ÅŸi facă auzită vocea, sfidând frigul ÅŸi lapoviÅ£a de afară.
„Suntem aici, suntem o forţă, nu ne mai puteÅ£i ignora!”, ÅŸi oamenii au avut dreptate: Eugen Tomac candidatul AlianÅ£ei România Dreaptă, a fost propulsat în Camera DeputaÅ£ilor cu o mare majoritate de voturi, în pofida faptului că în Å£ară formaÅ£iunea sa a suferit o înfrângere zdrobitoare…
Unii consideră că basarabenii au fost manipulaÅ£i, că îmbrăţiÅŸează prea uÅŸor populismul lui Traian Băsescu. Însă această „credulitate” a celor dintre Prut ÅŸi Nistru se sprijină pe un instinct antirusesc neÅŸtirbit, alimentat de niÅŸte realităţi palpabile, nu de mituri ca în România.
Poate din această cauză mulÅ£i basarabeni trec prea uÅŸor cu vederea problemele interne româneÅŸti. Dacă există îndoieli faţă de opÅ£iunea moldovenilor, în loc de replică aÅŸ cita indignarea unuia dintre cetăţenii mai vârstnici cu care am stat la coadă patru ore ÅŸi jumătate ca să votez la Liceul „Gheorghe Asachi”. Interlocutorul meu reclama proasta informare cu privire la concurenÅ£ii electorali de peste Prut.
De unde să-i ÅŸtim, domnule, dacă ne-au tăiat ÅŸi Televiziunea Română? Acum de acolo ne pun telenovele mexicane în limba rusă!”. Iată un obiectiv major pentru noua guvernare de la BucureÅŸti, care împreună cu Ambasada Română de la ChiÅŸinău ar trebui să insiste pe lângă autorităţile moldoveneÅŸti să taie „nodul gordian” care învăluie cazul TVR în păienjeniÅŸul unor interese obscure.
Åži tot interlocutorul meu îmi spunea că poate ar fi util să nu aÅŸteptăm soluÅ£ii de la politicieni, ci să strângem semnături pentru a readuce Televiziunea Română în Republica Moldova ÅŸi, mai ales, pentru a-i da un statut intangibil…
PrezenÅ£a numeroasă la vot, pe 9 decembrie 2012, a fost un gest de autoafirmare a cetăţenilor români din Republica Moldova. Mesajul lor ar trebui recepÅ£ionat just ÅŸi la BucureÅŸti, ÅŸi la ChiÅŸinău.
Oamenii vor o schimbare.
 
(Vitalie Ciobanu-Europa libera,Chisinau)
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.