Manea Manescu a trecut in nefiinta

Manea Manescu a trecut in nefiinta

0 221

Manea Manescu, fost premier al Romaniei din perioada comunista (1974-1979), a incetat din viata in dupa-amiaza zilei de joi, anunta surse apropiate familiei.
El era internat de mai multa vreme la o clinica medicala particulara din nordul Capitalei.
Manea Manescu s-a nascut la 9 august 1916, la Braila. El a absolvit Academia de Inalte Studii Comerciale si Industriale din Bucuresti (1936-1940).
In cadrul P.C.R., a detinut diverse functii de raspundere, de la cea de membru al C.C. al P.C.R., la cea de secretar al C.C. al P.C.R. sau membru al Biroului Permanent al C.C. al P.C.R.
Dupa ce a fost profesor de liceu la Ploiesti, in 1948, el a devenit asistent universitar la Academia Comerciala din Bucuresti. Ulterior a ocupat diferite posturi pe linie guvernamentala sau de stat: printre care portofoliul de ministru al Finantelor (1955-1957); presedinte al Consiliului Economic, vicepresedinte in doua randuri al Consiliului de Stat al R.S.R., presedintele Comitetului de Stat al Planificarii; vicepresedinte si apoi prim-vicepresedinte al Consiliului Suprem al Dezvoltarii Economice si Sociale ( in 1989).
Manea Manescu a fost numit presedinte al Consiliului de Ministri ( in martie 1974), pentru ca, dupa exact un an, functia sa sa numeasca prim-ministru al Guvernului, pe care a ocupat-o pana in martie 1979.
De asemenea, din 1961 fara intrerupere pana in 1989, a fost deputat in Marea Adunare Nationala.
A primit diferite distinctii comuniste, inclusiv Steaua RSR.
Imediat dupa prabusirea regimului comunist (22 decembrie 1989), Manea Manescu si altii fosti inalti demnitari comunisti – precum Tudor Postelnicu, Ion Bobu, Ion Dinca-, au fost arestati, judecati si condamnati pentru genocid in celebrul proces al lotului CPEx. Rand pe rand, cei patru membri ai CPEx, ca si alti demnitari comunisti arestati imediat dupa caderea lui Ceausescu, au fost eliberati si gratiati. La finele anilor 90, el a inceput sa-si publice unele insemnari cu caracter memorial in diferite reviste. (sursa: AGERPRES)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.