Mamele din Romania au conditii mai proaste decat Libia, Rusia sau...

Mamele din Romania au conditii mai proaste decat Libia, Rusia sau Bosnia

0 71
Romania ocupa locul 61, o pozitie inferioara unor tari precum Rusia, Tunisia, Chile, Libia sau Bosnia, in „Indexul Mamelor”, un clasament international elaborat de Asociatia „Salvati Copiii” pe baza a cinci indicatori. Evaluarea celor 176 de tari incluse incearca sa stabileasca in care dintre ele exista cele mai favorabile conditii pentru a deveni mama. 
Finlanda, Suedia si Norvegia sunt cele trei tari aflate in fruntea acestui index, in timp ce Somalia si Congo il inchid.  Indicatorii folositi pentru aceasta evaluare sunt: 
  • mortalitatea materna,
  • mortalitatea la copiii sub 5 ani, 
  • durata medie a scolarizarii femeilor, 
  • venitul mediu pe cap de locuitor,
  • masura in care femeile participa la guvernarea tarii lor. 
Pe continentul european, conform indexului, de conditii inferioare mamelor din Romania au parte doar cele din Ucraina, Albania si Republica Moldova. La nivelul Romaniei se mai afla Turcia.  Dincolo de statistici, „Indexul Mamelor” subliniaza cat de importanta pentru supravietuirea unui copil este tara in care acesta se naste. In Mali de exemplu, unul din sase copii nu ajunge la varsta de cinci ani, in timp ce in Islanda doar unul din 400 de copii moare inainte de cinci ani.  De remarcat faptul ca tarile in care conditiile asigurate mamelor sunt printre cele mai proaste (Mali, Niger) beneficiaza de cele mai ridicate rate de fertilitate din lume.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.