Maical si Taical

Maical si Taical

0 176

Cam asta ar putea fi explicatia foto a unui instantaneu celebru, surprins in Romania anilor 92, cand starul pop a fost adus sa concerteze la Bucuresti. Nu mai vazuse Capitala atata lume de la mineriada. Prezenta lui Ion Iliescu, un produs convins al bolsevismului alergic la proprietate si alte racile occidentale, alaturi de megastarul american, era la fel de nelalocul ei precum depigmentarea radicala, lejer albinoasa, pe tenul de negru veritabil al lui Michael Jackson. Dar Iliescu acelor ani invata sa se adapteze pozelor democratice si putea zambi larg si impasibil alaturi de produse ale decadentei vestice. Tatucul Revolutiei si al abuzurilor de tot felul care i-au urmat se lepada fotogenic de aura stalinista cu care se invelea seara la culcare in rastimpul unei sedinte foto pentru fanii corciti ai lui Ion si Jacko. Oricum, Taical suna mai suav si mult mai american decat Tatuca.
Cred ca de la scenele filmate in Romania i s-a tras lui Michael Jackson lungul sir de necazuri care l-au adus in fata justitiei din varii state americane pentru molestare de copii. In ajunul concertului din 1992 de la Bucuresti, Jacko filma o scena antologica in care era urmarit de o haita de militieni, al dracului de nepotriviti in tinutele lor tamp-cazone cu uniforma cu fireturi si gaitane sclipitoare a lui Michael. O imagine premonitorie pentru existenta ulterioara a superstarului, care a avut permanent politia pe urme.
Oricum, fanilor le-a placut la nebunie concertul, in urma caruia un grup de fatuci care nu se mai dadeau duse de la aeroportul de pe care urma sa decoleze superstarul au consacrat sfasietorul „Maicaaaaaaaaal!” la despartirea de vedeta.
Regele pop-ului a fost si pe placul presedintelui poporului, care a spus despre el, intr-o interventie de ieri de pe Realitatea TV, ca era „un baiat nesofisticat, foarte sensibil, nu foarte vorbaret”. Un alt fel de a spune „un tovaras simplu, de la noi din organizatie, care prefera fapta in locul vorbelor”. Taical Iliescu, mai Bad decat eroul din cantarea lui Maical, nu putea fi decat fericit sa-si vada supusii descoperind ca Thriller e titlul unui album, nu neaparat doar stilul lor de viata, intr-o Romania cenusie, recent intarcata de la ceausism.
Dar moartea recenta a lui MJ n-ar trebui sa ramana doar prilej de rememorare pentru Ion Iliescu a clipelor de emotie proletar-artistica petrecute in compania cantaretului. Si autoritatile actuale ar avea ceva de invatat. Daca ministresa Udrea de la turism nu se va gandi sa aduca moastele lui Maical intr-un tur pios pe la manastirile din tara, ar putea macar, ca un tribut adus memoriei giganticului star, sa schimbe sloganul turistic al Romaniei in „Neverland of choice”.
Unde mai pui c-ar fi si mult mai aproape de realitate.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.