Mai știți cum, ani la rând, l-ați înjurat pe Ceaușescu că a...

Mai știți cum, ani la rând, l-ați înjurat pe Ceaușescu că a dărâmat 12 biserici?
Dar de ce dați, mă, azi cu piatra în Biserică si in toate bisericile romanesti?

0 411

Mai știți cum, ani la rând, l-ați înjurat pe Ceaușescu că a dărâmat 12  biserici?

Dar de ce dați, mă, azi cu piatra în Biserică si in toate bisericile romanesti?

Dați cu pietre și în cele 44 de biserici ridicate de Ștefan cel Mare și Sfânt din 1457 până în 1500, dintre  care unele au ajuns în patrimoniul UNESCO? Dați cu pietre în Voroneț, Putna, Moldovița, Dragomirna, Văratec, Agapia, Curtea de Argeș, Hurezi, Polovragi sau în bisericile din lemn ale Maramureșului istoric? De ce?!
Voi știți, mă, istorie? Dacă da, de ce dați cu pietre în istorie? Ba chiar și un spital-monument, Brâncovenesc, ridicat de oameni credincioși a fost „numarat” la… biserici? Le tot numărați, dar uitați să spuneți (sau nu știți!) că nu au fost construite ieri, ci în 1.000 de ani. Si multe chiar in ultimii 100 de ani…

Ridicarea bisericilor la noi datează din secolul XI. Spitalele la noi datează, din pacate, abia din secolul XVII. Sesizați diferența de timp? Biserica Sfântul Anton, Curtea Domnească, este cea mai veche din București, datează de prin 1550 și timp de 200 de ani în ea au fost încoronați domnii Țării Românești. În aceasta biserică și în cele care s-au ridicat ulterior găseau oamenii bolnavi un strop de speranță. Nu existau pe atunci doctori, ci doar leacuri băbești. Și credință în Dumnezeu. Eram ca si azi, la margine de Europa si in calea navalililor barbare… Biserica Sfanta Vineri - singura-fotografie-existenta-de-la-demolarea-bisericii
Oamenii bolnavi mergeau în biserică pentru că doar Dumnezeu îi putea ajuta, doar preoții puteau face ceva pentru ei, prin rugăciune, ori prin fapte de milostenie.
Dați cu piatra în ea? Abia în 1695 a început construirea spitalului Colțea. Primul spital din București și din țară. Dar, atenție, spitalul făcea parte dintr-un complex mănăstiresc – Mănăstirea Colțea. Și tot în acest complex mănăstiresc s-a deschis prima școală de învățământ medical Școala de Mică Chirurgie Colțea, 1842. Dați cu pietre și în Biserica Colțea?
Vreți sau nu, biserica și spitalul au fost ani buni împreună. Doar comunismul le-a despărțit. Sa fi fost asta o crima, langa altelele, reale ? Adevarat, Spitalul Brâncovenesc, care era și școală medicală, a fost ridicat de Safta Brâncoveanu și dat în folosință în 1838. L-a dărâmat nefericit, Ceaușescu în 1984. Dar nu din obsesii maladive, ci ca sa modernizeze un Bucuresti care era european, doar in jurul Restaurantului Capsa…
Spitalul Mililtar s-a ridicat în 1862.
Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu a funcționat improvizat din 1858 și fost dat în folosință oficial în 1886.
Spitalul Floreasca s-a înființat în 1932.
Spitalul Elias a fost înființat în 1936 si l-au desfiintat „capitalistii”, anul trecut!.
Dar tot romanii sub …comunisti au construit Spitalul de Arși, fondat în 1958.
Spitalul Fundeni, tot atunci, Spitalul Universitar s-a deschis in 1978.
Spitalul Sf. Ioan a fost inaugurat în 1979.
Toate spitalele nominalizate mai sus, sunt si astazi si toate sunt institutii moderne… sfnicolae14
Atunci de ce dați cu pietre în biserici? Sunteți barbari?
Nu, desigur, pentru ca acum construiti moschei si case de rugaciuni pentru toate „cultele” pamantului!
Bisericile sunt și monumente, bijuterii arhitectonice, nu doar Case ale Domnului
. Asta o stiau si comunistii care, inca in urma cu 50 de ani au restaurat toate ctitoriile domnesti ale Moldovei, Olteniei si pe cele din Maramures... Când tătarii au dat năvală în Moldova în 1727, au dat foc Mitropoliei din Iași.
Când turcii au prădat Târgoviștea în 1737, au făcut biserica zob și au ars toate cărțile din biblioteca bisericii. Când iezuiții maghiari și austriecii au năvălit în Transilvania în 1761, au ars aproape toate bisericile de lemn, ce constituiau un mare patrimoniu al romanilor (BUCCOV, general habsburgic care a demolat şi a incendiat aproape 300 de biserici, schituri şi mînăstiri ortodoxe în Ardeal).
Când sovieticii au ocupat din nou Basarabia în iunie 1940, au transformat bisericile romanesti în hambare și au ucis în chinuri  sute de preoți și mii de credincioși.
Când armata română a ajuns la Chișinău, în iulie 1941, la sediul NKVD s-au găsit cadavre bărbătești mutilate (capul tăiat, membrele tăiate, ochii scoși, organele sexuale tăiate și băgate în gură) care au fost recunoscute după… straiele preoțești ortodoxe.
La noi, tocmai comuniștii alogeni*, ajutați de NKVD au înființat aparatul de represiune de tip stalinist Securitatea Poporului, în 1948 – cand o direcțiune urmărea anume “elementele dușmănoase” prin Serviciul Culte, Secte, Naționalități! Așa au ajuns mii de preoți și credincioși la Canal și tot felul de lagăre și închisori, ca să nu se amestece în “viața politică internă”.
Au făcut închisoare din cea mai mare mănăstire din sud-estul Europei, ridicată în 1720 de Mavrocordat, Mănăstirea Văcărești. A darâmat-o Ceaușescu cu istoriile ei cu tot, în 1985.
Când guvernul Boc a închis 300 de spitale, nu ați zis nimic. biserica-plopis-maramures-2 IARNA
Când Băsescu i-a „invitat” pe medici să plece în lumea largă, lasandu-ne saraci si bolnavi, iar nu ați zis nimic. Știu, sunt 50.000 de oameni care nu vor catedrală. OK. Dar suntem alți 5.000.000 care vor ! Știți de ce? Pentru că au văzut, macar la televizor, toate catedralele din Europa și vor și ei macar una. Uite de asta. Dacă oamenii dau bani pentru catedrală, înseamnă că preoții sunt mai bine organizați. Credeți că dacă medicii s-ar organiza și ar cere să se strângă bani pentru un mare spital, nu s-ar strange? Ba da!
Dar cine să mai ceară, când noi avem peste 12.000 de medici si asistenti, alungati si plecați din tara, in Regimul basescu?
În loc să avem și una și alta, adica și spitale și catedrală, …noi, societatea „civila”, vrem să distrugem catedrala!! „Noi astia”, sunteti normali la cap?
Nu din cauza bisericilor nu avem spitale (și multe altele…) așa cum vrem. Nu din cauza preoților nu avem spitale. Nu din cauza catedralei nu avem scoli si gradinite.
N-o mai ascultati pe Monica Macovei, pe Alina Mungiu, Cernea et comp., care se dovedesc pe fata slugi ale mogulilor strainatatii! Căutați în alte părți vinovații, incepand chiar cu cei care au vandut tara si ne-au transformat in colonie!!. (ddr)

NOTA
* ALOGÉN, -Ă, alogeni, -e, adj. Care se deosebește prin natură și origine de mediul în care se află; alogenetic. ♦ (Despre populații) De origine străină, venit din altă parte. – Din fr. allogène. Sursa: DEX ’09 (2009

** foto biserici in ordinea prezentarii:
– Catedralei Mântuirii Neamului (Noua Catedrală Patriarhală);
Biserica Sfânta Vineri, construită în anii 1645-1650, în vremea lui Matei Basarab; singura foto cu demolarea bisericii;
– Biserica Sf. Nicolae din Scheii Brasovului;
– Biserica de la Plopis, iarna – Maramures.

 

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.