Mai putini brazi romanesti de Craciun

Mai putini brazi romanesti de Craciun

0 127

Pentru a evita situatiile de anii trecuti, atunci cand au ramas cu mii de brazi nevanduti si taiati, Regia Nationala a Padurilor Romsilva va recolta si comercializa in acest an 104.400 de pomi de Craciun, din care 62.000 vor fi brazi, diferenta reprezentand alte specii de rasinoase.
„Fata de anul 2007, se recolteaza cu circa 19.450 de bucati mai putin, ca urmare a retrocedarii unor suprafete din fondul forestier din administrarea regiei. Recoltarea pomilor se va face, in cea mai mare parte, din regenerarile naturale cu densitate excesiva, precum si din culturi specializate”. Preturile minime de comercializare a brazilor direct catre populatie vor varia, in functie de inaltimea pomilor, intre 20 lei si 30 lei, iar pentru molizi si alte rasinoase intre 10 lei si 20 de lei.
„Solicitarile pentru exemplare cu inaltimi mai mari de trei metri vor fi considerate comenzi speciale iar pretul se va aproba in comitetul director al directiei silvice, pornind de la tariful minim de 20 de lei pe metru”. Valorificarea pomilor catre populatie si alti beneficiari se va face de catre directiile silvice, atat direct, cat si prin societati comerciale.
Directiile silvice vor onora, in primul rand, cererile populatiei, urmand ca, in limita excedentului, sa vanda pomi si agentilor economici. In cazul in care ocoalele silvice vor vinde pomii de Craciun in alte locuri decat cele pentru care au fost determinate preturile minime, cum ar fi pietele, vor fi adaugate si cheltuielile pentru transport, manipulare si depozitare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.