Mai putina paine

Mai putina paine

0 71

Anul acesta romanasii nostri ramasi in tara au mancat mai putina paine fata de aceeasi perioada a anului trecut. Asta o afirma reprezentanti ai Patronatului Roman din Industria de Morarit si Panificatie, scaderea situandu-se la circa 1,5 kg. pe cap de locuitor.
Aurel Popescu, presedintele Rompan, spune ca aceasta reducere a fost compensata cu o crestere a consumului produselor de patiserie.
„In 2008, consumul total al produselor din cereale a scazut cu 0,2%. O crestere au inregistrat produsele de patiserie, cu 12% comparativ cu anul trecut.”
Acelasi A. Popescu mai arata ca aceasta tendinta descrescatoare ne apropie de contextul european, unde se consuma doar circa 80 kg. paine anual, fata de cele 112 kg. de la noi.
In legatura cu aceasta, eu nu vad de ce trebuie sa ne luam musai si zor-nevoie, in toate, dupa „contextul european”. Mai ales cand se stie ca romanul a fost din stravechi timpuri mare mancator de paine, un asemenea obicei neputandu-l stinge nici macar Ceausescu, cand cu painea pe cartela. In ce priveste Apusul, aceia nici nu prea au avut timp, de-a lungul istoriei, sa cultive cereale, pentru ca mai tot timpul erau ocupati cu turniruri, cruciade si alte razboaie pe metrul patrat, calcand totul in picioare. Astfel s-au obisnuit sa manance multi cartofi, pentru ca acestia cresc sub pamant si poti trece peste ei fara sa le cauzezi cine stie ce.
Insa un alt motiv, mult mai aproape de un crud adevar, este ca la noi painea – ca de altfel, mai mult sau mai putin, toate alimentele, si nu numai – s-a scumpit enorm in comparatie cu potentialul tarii in domeniul cultivarii paioaselor. In plus, tot felul de smecherasi plimba de la unul la altul sacii cu faina, astfel ca aceasta ajunge in cuptor la un pret cel putin incincit, cu rezultatul pe care il putem vedea pe lista de preturi din brutarii. Si atunci omul prefera sa cumpere mai putin si sa manance pana la ultima faramitura, fara sa mai arunce bucata ramasa prin containere pentru ca s-ar fi invechit, asa cum procedau destui pana nu demult.
Sa speram ca nu vom fi obligatsa ajungem la cele 80 kg. europene prin constrangere pecuniara. Ar fi pacat de poporul nostru.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.