Mai intereseaza de ce vrea acum Basescu regim semi-prezidential?

Mai intereseaza de ce vrea acum Basescu regim semi-prezidential?

0 152

Dupa cate insinuari s-au facut in ultima vreme presedintele Traian Basescu s-a vazut nevoit sa declare ca este in favoarea unui regim semi-prezidential si considera neadecvat un regim prezidential.
„Consider ca soluiia cea mai buna pentru Romania este cea a unui regim politic semi-prezidential. Nu cred ca Romania are nevoie de un regim prezidential in care seful statului sa fie seful Guvernului. Consider, de asemenea, ca un regim parlamentar in care seful statului nu mai este ales direct de cetateni nu exprima vointa natiunii noastre”, a afirmat Basescu in alocutiunea sustinuta dupa prezentarea raportului Comisiei prezidentiale privind regimul politic si constitutional.
Seful statului a spus ca nu crede ca romanii ar accepta sa abandoneze dreptul de a-si alege direct presedintele, dar a adaugat ca este nevoie de clarificarea semi-prezidentialismului, si anume de corelarea legitimitatii de care dispune presedintele cu parghiile institutionale de care se poate folosi pentru a-si realiza mandatul incredintat de popor.
„Daca vom continua sa alegem un presedinte care nu poate acitona vom nesocoti natiunea si diminua democratia”, a spus Basescu.
E de retinut ca unul din cele 10 punct pe care doreste sa schimbe acum Basescu in Constitutie(evident cu gandul doar la binele general) este premierul. Numai ca e bine sa se stie ca in 2002, tocmai partidul lui Basescu si omul sau de incredere adica actualul premier, a propus acest amendament prin care presedintele nu poate schimba premierul. Numai ca atunci Boc facea referire la guvernul Radu Vasile iar acum, Basescu se gandeste doar la „binele general”, adica sa nu patim si nou, ce a patit ele cu Calin Popescu Tariceanu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.