Mai ieftine cu 20% parcarile cu gazon au multiple beneficii...

Mai ieftine cu 20% parcarile cu gazon au multiple beneficii

0 314

Capitala Banatului, Timisoara, are din 24.06.2008, prima parcare ecologica din vestul tarii. Ineditul proiect beneficiaza de asistenta tehnica si materiale din Germania. Acest tip de parcari sunt mult mai ieftine, adica 20 euro/mp decat cele clasice, din asfalt, iar in plus creeaza foarte mult spatiu verde.

Pentru acest an exista in proiect finalizarea a inca aproximativ 20 de astfel de parcari. In prezent, sunt in lucru 14 parcari cu gazon, in diferite zone ale orasului, unde gasirea unui loc de parcare este o adevarata aventura. Totusi, problema parcarilor ramane nerezolvata. Aceasta in conditiile in care numarul masinilor sporeste vazand cu ochii.

Numai in ultima jumatate de an in Timis au fost inmatriculate peste 12.000 de autoturisme. Prima parcare data in folosinta are o suprafata de 540 de metri patrati si a fost amenajata pe locul unui teren viran intr-unul din cele mai aglomerate cartiere timisorene. O alta parcare ecologica, dar care va fi realizata cu tehnologie romaneasca, va fi data in folosinta zilele viitoare intr-un alt cartier aglomerat, pe strada Negoiu, in apropiere de stadionul Dan Paltinisanu. Costurile celor doua parcari ecologice insumeaza 78.500 lei.

Parcarile sunt sustinute cu alveole de beton, intre care se cultiva iarba. Noul sistem de a amenaja locul destinat masinilor este perfect ecologic, intrucat elimina suprafetele de beton.

Acestea incalzesc suplimentar atmosfera oraselor pe perioada verii, in timp ce sistemul cu alveole umplute cu pamant, in care se planteaza cu, dimpotriva, racoreste aerul. Parcarea pe iarba cu structura de rezistenta nu poate fi deosebita de un teren obisnuit cu gazon, pentru ca stratul de pamant de deasupra dalelor are doi-trei centimetri.

Gazonul din parcari va fi uniform si va avea calitati mecanice comparabile cu asfaltul. Timisorenii sunt gata sa dezvaluie secretele parcarilor ecologice si altor orase din Romania, pentru a contribui la cresterea calitatii aerului in toata tara.

Peste alveolele de beton se pune un strat de 3 centimetri de pamant, in care se cultiva gazon

Fiecare dintre ele ar trebui sa le ofere timisorenilor 40 de locuri de parcare, vor avea nisip, pamant si iarba si vor reduce temperatura la nivelul solului, precum si poluarea.

Sunt ecologice pentru ca sistemul prin care sunt construite elimina suprafetele de beton, care pe perioada verii incalzesc chiar si atmosfera in oras, pentru ca exista un sistem de alveole care se umplu cu pamant in care se planteaza gazon si ele au o suprafata de suport pentru o greutate de pana la 40 de tone pe metru patrat si …sunt verzi.

Concomitent cu aceste parcari, urmeaza sa se amenajeze peste 2.000 de metri liniari de gard viu si se vor planta peste 780 de arbori si arbusti, ceea ce ar urma sa duca la imbunatatirea calitatii aerului si la ameliorarea standardului de viata al timisorenilor.

Primaria a depus mai multe proiecte in vederea obtinerii finantarii europene, iar acestea vizeaza in primul rand imbunatatirea infrastructurii si fluidizarea traficului rutier. Alocarea fondurilor comunitare pentru proiectele care vor fi selectate se va face incepand de anul viitor. Orasul de pe Bega spera sa obtina astfel o finantare de peste 100 milioane de euro din fonduri comunitare.

la Brasov nu avem parte de o asemenea strategie. De altfel nu stiu daca avem parte de vreo strategie in oricare alt domeniu al amenajarii orasului!

La noi, strategiile europene, gandirea nemteasca, sunt doar utopii. Primaria si serviciile sale de urbanism si amenajare a teritoriului gandesc in alti termeni,care nu au legatura cu astfel de strategii europene. Si asta cel putin pe inca 4 ani de acum incolo.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.