MAGYAR SUBJECT: Scrisoarea unei unguroaice din România! Suntem recunoscători că Transilvania aparţine...

MAGYAR SUBJECT: Scrisoarea unei unguroaice din România! Suntem recunoscători că Transilvania aparţine României

0 344
MAGYAR SUBJECT: Scrisoarea unei unguroaice din România,
 
Publicată în Ungaria.
Data publicării: 06.04.2013 13:07:00
Pe site-ul maghiar (din Ungaria) "Gyakori kerdesek" ("Întrebări frecvente") a fost postat textul unei scrisori trimise din România, mai exact din Transilvania. Autoarea, care  este unguroaică, a trăit 37 de ani în România ÅŸi 4 ani în Ungaria. Concluzia acestei duble experienÅ£e este expusă în conÅ£inutul bilingv al scrisorii deschise ÅŸi concentrată în titlul textului: "Suntem recunoscători că Transilvania aparÅ£ine României!"
 
 “Suntem recunoscători că Transilvania aparÅ£ine României
Îmi pare rău, dar oricine care crede că maghiarii din Transilvania au de gând să voteze în masă la alegerile din Ungaria greÅŸeÅŸte profund. Respingem MASIV modul de gândire din Ungaria ÅŸi ne bucurăm că ardelenii revin MASIV in România. Ne-am săturat de certurile permanente, de defăimarea românilor, de lipsa de suflet, de aderarea maladivă la anumite reguli, de deÅŸertificarea relaÅ£iilor umane, de lipsa totală a creÅŸtinismului. De toate acestea NU avem nevoie în Ardeal. Åži nu vrem să fim în conflict nici cu românii.
 
Până acum, necunoscând situaÅ£ia de la voi, din Ungaria, ne gândeam "uite, ce am pierdut, Ungaria este raiul pe pământ, etc.". Dar acum, după ce am aflat ce se întâmplă la voi, am început să fim fericiÅ£i că Ardealul aparÅ£ine României, fiindcă altfel aÅ£i fi făcut ÅŸi aici ce aÅ£i făcut în Å£ara voastră, unde este considerat ungur numai cel care îi urăşte pe ceilalÅ£i, care îi detestă pe Å£igani ÅŸi pe evrei. Păi, cu aÅŸa ceva noi NU avem nimic în comun. Unei asemenea mentalităţi noi îi punem stavilă la graniÅ£a de vest a României. Daca aÅ£i fi trăit ÅŸi în România, Å£ară pe care sunteÅ£i în stare să o dispreÅ£uiÅ£i atât de mult, după mine ar trebui să vă fie ruÅŸine. Desigur, onoare puÅ£inelor excepÅ£ii.
 
Eu sunt unguroaică, chiar dacă vă surprinde. CunoscuÅ£ii tăi din Partium merg în Ungaria doar ca vizitatori, dar nu trăiesc acolo. Eu am trăit. Patru ani acolo ÅŸi 37 de ani în România. Sunt unguroaică, dar pentru mine ungurimea din Å£ara-mamă este complet străină.
 
Vă spun vouă ce este ungurimea, sau cel puÅ£in cea văzută din Borsod. Urlete la concertele Kárpátia ÅŸi răgete de beÅ£ivi, moarte jidanilor împuÅ£iÅ£i! Încrederea în teoriile conspiraÅ£ioniste ÅŸi convingerea că tot ce există mai important în lume a fost inventat de unguri. Ponegrirea altor popoare, de la francezi la români ÅŸi de la ruÅŸi la negri. Ridiculizarea Å£iganilor, în glumă dar ÅŸi în serios. AfirmaÅ£ia că limba maghiară este divină. CredinÅ£a în tot felul de tâmpenii, ca aceea că evreii vor o patrie nouă în Ungaria pentru proviziile ei de apă (notez că judeÅ£ele Békés ÅŸi Hajdú importă apă din România pentru că apa de acolo este nepotabilă)”.
 
Adică, vorbim aceeaÅŸi limbă dar nu suntem aceeaÅŸi naÅ£iune. Între noi sunt deosebiri atât de mari încât, după euforia începutului, ungurul din Ardeal priveÅŸte cu groază în jurul său, încă tremurând din cauza ÅŸocului cultural, înjosirilor ÅŸi gândurilor neabordabile. Dumnezeule, unde am ajuns.
 
Atunci când stăm de vorbă cu voi, la început totul pare în ordine, dar după aceea începeÅ£i să spuneÅ£i niÅŸte lucruri incredibile. În clipa aceea, ne dăm seama că ne-am înÅŸelat amarnic ÅŸi că noi nu putem gândi la fel ca voi.
 
Societatea maghiară este în declin. În degradare accentuată. Oamenii nu se mai căsătoresc, nu fac copii. DeÅŸi ei nu recunosc asta, dar totuÅŸi aÅŸa trăiesc. MiÅŸcarea "Jobbik" (partid politic radical naÅ£ionalist, al 3-lea din Ungaria, considerat de unii ca fascist, rasist, antisemit – n.n.) devine tot mai popular, tocmai fiindcă declară niÅŸte "adevăruri"  pe care oamenii nu le spun, dar le gândesc. Lumea este plină acolo de organizaÅ£ii paramilitare, portaluri fasciste, care îi intoxică în masă pe oameni.
 
Este exact ceea ce nouă nu ne trebuie. Asta nu e adevărata lume maghiară, ci înfumurarea arogantă a unei populaÅ£ii în scădere. Dacă acest proces nu încetează, Ungaria se va auto-falimenta. Un popor care nu este în stare să-ÅŸi recunoască greÅŸelile ÅŸi în permanenţă îi arată cu degetul pe ceilalÅ£i, îÅŸi pierde posibilitatea de vindecare. Vindecarea începe cu pocăinţă, nu cu aroganţă. Ardealul nu va urma această cale.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.