Magistrul politicii de stanga

Magistrul politicii de stanga

0 120

Magistrul politicii de stanga


In saptamana care a trecut, in plan politic,? s-au petrecut doua evenimente, aparent, fara legatura intre ele, ale caror principal protagonist a fost Ion Iliescu – ?Presedintele de onoare al PSD.


?


Partidul Socialist Roman tot mai prezent


Primul eveniment a fost marcat de prezenta sa, joi – 18.10.2007 –? la Simpozionul cu tematica „Dimensiuni social-economice ale Integrarii Europene” organizat de Partidul Socialist Roman, cu ocazia? aniversarii implinirii a 15 ani de la reanfiintare. In discursul sau, care a atins o multitudine de probleme economice, sociale si politice, in contextul integrarii europene a Romaniei, domnul Iliescu, a analizat, critic si, chiar, si-a asumat o parte de responsabilitate, pentru eroorile decizionale din politica postdecembrista. In acelasi timp a definit si necesitatea? pluralitatii de idei si mesaje ale stangii, pe fondul unei libertati reale de exprimare. In acest context a analizat si a demonstrat importanta intrconditionarii dintre calitatea mesajului politc al stangii cu calitatea? purtatorilor acestor mesaje. Textual a spus: „…Legat de masajul stangii, aici sunt doua chestiuni – mesajele si purtatorii de masaje… unii, una vorbesc si alta fumeaza – vorba lui Arghezi. O fac pe socialistii, social-democratii… dar la ei acasa sa fie altfel… oamenii simt falsitatea … dar cand oamenii vad niste filfizoni din astia care fac lectii de moralitate si echitate, dar ei se infrupta, cum pot, din ce li se ofera … oamenii simt si asta este o alta problema pentru stanga romaneasca…


…Oamenii nu se mai simt la ei acasa (in climatul de partid)…? se retrag, oamenii, ce sa-si piarda vremea cu unii cu care nu au comunicare sau care mai vin si cu aroganta…Avem tot felul de trasaturi de caracter, la unii…”


Acestea au fost frazele, dintr-un discurs de circa o ora si jumatate, care au facut obiectul de mare interes speculativ al ziaristilor din presa centrala. Cotidianul Adevarul, care au deschis prima pagina a ziarului din 19.10.2007, cu un mare titlu: Iliescu, despre liderii PSD, la aniversarea socialistilor: „ Niste aroganti, niste filfizoni”. Acest titlu, oarecum fortat si scos din context, a provocat un soc mediatic in politica de week-end pentru multi dintre reprezentantii PSD. Domnul Dancu manifestandu-se virulent la adresa Presedintelui de onoare al partidului din care face parte.


?


Ecologia si incalzirea globala


Cel de al doilea eveniment, in aparenta, fara legatura cu primul, il reprezinta prezenta domnului Ion Iliescu la emisiunea de stiri, de la ora 19:oo de la postul de televiziune N24, unde a facut o prezentare in detaliu a actiunilor trecute si a afinitatilor sale fata de miscarea ecologista mondiala, pe fondul? sustinerii teoriilor si lucrarilor proaspatului detinator al premiului Nobel, Al Gore. Din continutul interviului s-a desprins clar necesitatea dezvoltarii curentului ecologist in plan politic mondial. In acelasi timp au fost prezentate si actiunile media si publicistice ale dreptei care defineste curentul ecologist ca fiind noul? curent rosu, de sorginte comunista. In sinteza, constatam ca voit sau nu, presedintele de onoare al PSD Ion Iliescu a reusit, saptamana trecuta sa scoata la lumina o puternica intoleranta a unor lideri PSD fata de opiniile sale, usurinta cu care acestia se lasa manipulati de titlurile bombastice din presa obedienta dreptei si superficialitatea pe care o manifesta in verificarea informatiilor.


?Pe fondulacestor doua evenimente am asistat la un exercitiu de testare a abilitatilor si rectiilor politice ale noii generatii de lideri PSD, dar, in acelasi timp a fost pusa in evidenta si forta de manipulare si actiune media a dreptei.


Cat priveste presupusa lipsa sau demolare a tribunei politice da la care sa se exprime politicianul Ion Iliescu, prin cele doua evenimente la care a participat, acesta a conturat esafodajul unei noi platforme de stanga. Aici, la PSR, prin prezenta sa, a legitimat, scotand in evidenta, doua noi curente de stanga: primul, socialismul de doctrina fara lideri si al doilea, curentul ecologist cu conotatie si sustinere politica si ideologica la nivel mondial.


?


Mihai Barbuliceanu?????


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.