Magistratura-vura

Magistratura-vura

0 93

Doar 70 din cei peste 3000 de candidati la Institutul National al Magistraturii au reusit sa treaca de proba teoretica, pentru a ocupa unul din cele 200 de posturi scoase la concurs. O statistica ingrijoratoare, dar in deplin acord, probabil, cu nivelul de cunostinte acumulate de absolventii cine stie caror facultati de drept din universitati dubioase, cu situatii juridice cetoase, daca nu de-a dreptul ilegale. E posibil, insa, ca picatii la INM sa fie absolventi de facultati respectabile de stat, caz in care preocuparea autoritatilor pentru rusinoasele cifre ar trebui sa fie si mai apasata. Un singur lucru este, insa, dincolo de orice dubiu: interesul intrarii in magistratura, domeniu conectat teribil de bine si, uneori, nici macar subteran, la realitatile imunde ale patriei justitiabile, in care lumea politica si cea interlopa se calca zilnic fara sa se deranjeze pe articole de cod penal. Ultimul caz extras direct din asternuturile coanei Justitia – victima care pozeaza in virgina imaculata dar de fapt se lasa legata la ochi din impulsuri perverse – vine de la Targoviste, unde politicienii puterii si cei ai opozitiei se acuza reciproc ca s-au culcat cu duduia si i-au turnat o droaie de copii interlopi.
Genul asta de dezvaluiri trece, de regula in Romanika, prin doua faze. Una grotesca, in care ies la iveala increngaturile criminale dintre infractori si politicieni. Dupa socul descoperirii, care te umple deopotriva de scarba si furie scrasnita, urmeaza faza de recuperare discreta, in spatele unui alt eveniment care ocupa scena publica. Si in Romanika, tara zglobie si agitata des de convulsii mediatice, exista mereu cate-o intamplare care aspira sa iasa la rampa, daca nu sa faca pe vedeta, macar sa arunce o umbra protectoare pe scandalul la zi. Asa ca si detaliile sinistre din dosarele bandei Ghenosu, ancorata solid in justitie si politica, vor fi date uitarii in doua-trei zile, cand vreo vedeta de mucava o sa-si ia viata cu violenta, Guvernul va semna un nou acord cu FMI sau incep inundatiile de toamna.
Ar trebui, totusi, facut ceva cu criteriile alea draconice la admiterea in magistratura. Ce naiba, stau copiii aia la rand sa intre in tagma justitiarilor si nu reusesc din pricina unor intrebari incuietoare si fara legatura cu realitatea!. Cine sie cati interlopi isi pun acum sperantele in noul lot de judecatori, deocamdata respinsi? Cine stie cat investesc clanurile sa-i vada in robe pe viitorii lor protectori? Or sunt astia batuti in cap rau de tot ori nu s-a gasit nicio gasca sa cumpere dracu’ un pachet de nechezol pentru comisia aia de corectura. Lectia dura pentru interlopi: daca te zgarcesti la o cafea de protocol, ramai tot la vechile spagi de zeci de mii de euro practicate in sistem pentru eliberarea cate unui parlit de criminal.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.