Magalomanicul proiect al trasportului metropolitan amânat din nepăsarea conducerii Agenţiei Metropolitane de...

Magalomanicul proiect al trasportului metropolitan amânat din nepăsarea conducerii Agenţiei Metropolitane de Transport

0 127

Extinderea transportului în comun RATBv din Braşov către patru localităţi se amână din nou. Mai exact, Consiliile Locale din cele 18 localităţi ale metropolei – respectiv Braşov, Râşnov, Codlea, Predeal, Zărneşti, Ghimbav, Cristian, Sânpetru, Bod, Prejmer, Feldioara, Vulcan, Hălchiu, Hărman, Teliu, Vama Buzăului, Tărlungeni, Budila asteptau ca după ce şi-au dat acordul în plen pentru acest megalomanic proiect şi membrii Asociaţiei Metropolitane de Transport să avizeze, prin hotărâri individuale, operaţionalizarea noului traseu de transport Râşnov – Braşov. Cât costă pe fiecare în parte? Păi numai Codlea trebuia să dea în acest an 110.000 lei pe subvenţii.
Mai multe amănunte vedeţi în:
* Pe ce se mai duc banii brașovenilor – transportul metropolitan costă peste 21 de milioane de lei comunitățile incluse în acest proiect megaloman! Un kilometru parcurs cu RATBv costă de tri ori mai scump ca unul parcurs cu taxiul!
dar şi
Oprică a cerut, Oprică a votat, Oprică a primit – 6.467 lei îndemnizația de președinte laC.A. la RATBv, Felicitări!

De fapt ,,implementarea” monopolului operatorului ce împovărează prin subvenţii uriaşe bugetele a 18 localităţi era anunţată iniţial pentru 3 decembrie şi, „reconfirmată” apoi pentru 23 decembrie de către staff-ul bine remunerat al Asociaţiei Metropolitane de Dezvoltare a Transportului Braşov. La începutul lunii gaşca de conducători numiţi strict pe criterii politice de la Agenţie anunţau că ,,organizatoric, proiectul e 100% pregătit pentru implementare.”

În realitate, din partea Asociaţiei nu s-au urmărit, însă, cu prea mare interes aceste etape procedurale finale, ajungându-se în situaţia ca vineri, 20 decembrie, să nu existe toate hotărârile de consiliu local emise de membri, deşi s-au obţinut ultimele două avize pe proiect, de la Consiliul Concurenţei şi ANRSC, în prima parte a lunii decembrie.
Asociaţia trebuia vineri, 20 decembrie,să aprobe în propria AGA contractul cu operatorul de transport, RATBV, care va deservi linia de transport Braşov – Râşnov şi retur, ultima operaţiune fiind semnarea acestui contract.
Însă Asociaţia Metropolitană de Transport Braşov nu a transmis nici o informaţie oficială privind data de la care se va extinde megalomanicul proiect de transport metropolitan.

Primarul din Râşnov: Agenţia a amânat proiectul
Primarul din Râşnov Liviu Butnariu a declarat că pe „3 decembrie a fost data anunţată pentru extinderea transportului metropolitan la Râşnov, termen care nu s-a putut respecta din motive independente de noi, respectiv transmiterea de către Consiliul Concurenţei şi ANRSC a ultimelor două avize necesare. Odată obţinute, noul termen fixat a fost «cât mai repede posibil».
În cazul Râşnovului, toate celelalte proceduri fiind îndeplinite, a mai fost vorba doar de partea RATBV de organizare: asigurare mijloace de transport şi personal, marcare staţii, probe tehnice etc. Din partea noastră au avut tot suportul necesar în teren, pentru că nu am dorit să mai amânăm nici o zi.

Având în vedere că, din punct de vedere organizatoric, totul era pregătit, am primit promisiunea că pe 23 decembrie Linia 120 RATBV, care va opera pe traseul Braşov – Râşnov şi retur, va face prima cursă. Vineri, 20 decembrie, am fost puşi însă în situaţia de a ni se comunica că Asociaţia va amâna proiectul„, a precizat sursa citată care a încheiat pe un ton ironic ,,vă asigurăm, însă, că vom încerca să grăbim birocraţia… altora, astfel încât în traseul RATBV care să asigure legătura Râşnovului cu Braşovul să devină funcţional. Vă mulţumim pentru înţelegere”.

Alte trei localităţi amânate
Pe lângă Râşnov, începând de azi, 23 decembrie era luată în calcul introducerea transportului metropolitan şi în localităţile Codlea, Prejmer şi Feldioara.
Însă viceprimarul municipiului Codlea, Erwin Albu, a declarat că Linia 220 ce urma să funcţioneze pe traseul Braşov – Codlea nu va fi operaţională începând de azi aşa cum s-a tot promis începând de azi de către conducerea Asociaţiei Metropolitane de Transport Braşov. Albu a spus că „noi, ca primărie, am făcut toate demersurile pentru ca Linia 220 să devină operaţională. Am aprobat toate hotărârile de Consiliu Local, ultimele fiind votate în 16 decembrie şi în 19 decembrie, aceste acte normative vizând delegarea gestiunii privind serviciul public de transport şi aspecte bugetare. De asemenea, în cursul lunii decembrie, Consiliul Local Codlea a alocat suma de 110.000 lei, pentru subvenţionarea liniei metropolitane. Contractul propriu-zis în baza căruia se desfăşoară această activitate nu a fost semnat încă de RATBV”.

USR-istul Albu supărat că există… operatori privaţi
Pe de altă parte, Albu a declarat că în ceea ce priveşte extinderea transportului metropolitan, din punct de vedere al comunicării, „este o bulibăşeală totală în rândul pasagerilor. Nimeni nu ştie nimic, iar de această situaţie profită operatorul privat. La ultima şedinţă a Adunării Generale a Asociaţiei Metropolitane de Transport, eu am susţinut că este nevoie de o comunicare oficială, nu pe surse, privind stadiul extinderii transportului metropolitan, dar acest lucru nu s-a întâmplat”.
Prejmer şi Feldioara erau alte două localităţi în care reprezentanţii Agenţiei Metropolitane Braşov au anunţat că s-ar putea extinde transportul public, prin RATBV, până la sfârşitul acestui an.
Iulian Rinder

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.