Mafie imobiliara in Zarnesti

Mafie imobiliara in Zarnesti

0 180

Primarul PD al Zarnestiului, Gheorghe Lupu, a facut o afacere din reconstituirea dreptului de proprietate a terenurilor din Piatra Craiului. In comunele adiacente, cu terenuri ideale pentru pensiuni sau case de vacanta, satenii s-au pomenit ca le fug pasunile din batatura, iar din iarba, rasar vile. Mafia imobiliara a profitat de faptul ca, pe vremuri, cand s-au facut cartile funciare, oamenii s-au inscris cu mai putin din suprafata reala, pentru a plati impozitul la jumatate.


?


Vecinii stiau insa foarte bine granitele, asa ca fiecare lucra terenul pe care il stia el ca il are, indiferent de ce era scris in cartea funciara.Cand a venit CAP-ul peste ei, suprafetele cu care s-au inscris au fost chiar si mai mici, asa ca dupa 1990 a aparut o diferenta enorma intre zestrea imobiliara scriptica a Zarnestiului si cea reala. Asa a fost mai in tot Ardealul, iar problema a fost rezolvata de cele mai multe ori pe cale pasnica, prin rectificare de carte funciara. In Zarnesti, insa, sub pretextul ca se lucreaza numai „pe acte”, s-a gasit destul teren pentru satisfacerea unei clientele selective.


?


Zeci de hectare pe daiboj


?


In Piatra Craiului, zona cea mai vanata a fost cea cunoscuta sub numele „sub Bortila”, ideala pentru case de vacanta. Acolo s-a dat mai putin teren chiar si decat cel care era trecut in acte, asa ca fiecare titlu de proprietate dat a dus la un proces. Megaafacerile insa s-au facut in zona rezidentiala a orasului, la Brebina si inspre Bran, la Tohanu Nou, unde au fost concesionate si vandute zeci de hectare de teren.


?


Concesiuni sub valoarea de piata


?


La Brebina, unde primarul si-a tras si el o halca de 1 hectar jumate de teren unde isi face ditamai vila, sub pretextul ca se va face un teren de motocros au fost concesionati 210.000 de metri patrati cu 0,35 de euro / mp, mult sub valoarea de piata de minimum 10 euro. Pentru concesiunile si vanzarile de terenuri de la Mesteceni, Tabara, Brebina sau Islazul au fost inventate tot felul de programe, care mai de care mai fanteziste: Consiliul Local Zarnesti a avut proiecte initiate de primar pentru un teren de golf, apoi de motocros, pe urma s-a vrut sa de faca un Dracula Land, apoi un sat romanesc, statie experimentala apicola si aeroport. Primaria Zarnesti a fost extrem de generoasa cu veteranii de razboi, carora le-a dat, chipurile, 44 de hectare in intravilan, terenuri care, in urma unor „scamatorii” administrative ale primarului, au ajuns pana la urma in mana apropiatilor sai care le-au vandut ulterior cu sute de mii de euro.


?


Odrasla cu benzinarie


?


Fiul primarului, Claudiu Lupu, a beneficiat si el de pe urma concesiunilor. Omul a pus ochiii pe service-ul auto aflat chiar la intrare in oras, dorindu-si sa faca acolo o benzinarie. Nu a reprezentat nici o problema faptul ca proprietarul service-ului avea terenul in concesiune de la primarie de 14 ani de zile, nici faptul ca era cu plata redeventei la zi.


?


Culmea tupeului


?


Culmea tupeului, primarul Zarnestiului, Gheorghe Lupu, s-a aratat foarte multumit de modul in care a fost aplicata legea funciara si a refuzat sa recunoasca valul de nemultumiri pe care l-a provocat. „Eu sunt aici pentru a veghea la respectarea legilor. Noi discutam pe acte, nu pe vorbe. La islazul de la Tohanu Nou a fost o problema si am dat 100 de hectare de islaz pentru ca acolo au fost improprietariti si sasii care au fost expropriati, si localnicii improprietariti de doctor Petru Goza, asa ca a trebuit sa gasim o solutie”, declara primarul. Asta in contextual in care tot ediul sutine ca sasii s-au dus sa-si ia terenurile de la Rasnov.


Marius OLA

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.