MAE organizeaza votarea in strainatate

MAE organizeaza votarea in strainatate

0 125

Pentru ca se apropie europarlamentarele, politicienii s-au gandit si la cei prea multi romani existand in diaspora. Si-au amintit de ei pentru ca acestia sunt potential votanti si astfel potentiale caramizi la baza unui mandat europarlamentar. Si acuma vor incerca sa-i bage in strunga spre urne, doar o sa pice laptele unde trebuie.
Astfel, ministerul de Externe va organiza pentru romanii de peste hotare 184 de secþii de votare in strainatate pentru alegerile din 7 iunie, cu trei sectii mai multe decat la europarlamentarele din 2007, dar cu 37 mai puþine decat la alegerile parlamentare din 2008.
Dintre cele 184 de sectii de vot, cele mai multe vor fi organizate in SUA, unde vor exista 20, in timp ce in Italia sunt organizate numai 16 si in Spania doar noua. Potrivit unor date statistice neoficiale, in Italia ar exista peste 1.100.000 de romani, in Spania in jur de 800.000, iar în SUA un milion. Ciudat, interesat sau in faptul concentrarii comunitatilor?

In anii trecuti emigrantii romani s-au plans ca erau nevoiþi sa parcurga distante imense pentru a putea vota. La alegerile din 7 iunie 2009, cele 16 secþii de votare din Italia sunt repartizate astfel: douã la Roma si cate una la Milano, Torino, Ancona, Genova, Florenta, Treviso, Padova, Trento, Catania, Napoli, Bologna, Trieste, Bari ºi Undine.
Cele noua secþii de votare din Spania vor fi organizate la Madrid, Barcelona, Alcale de Henares, Bilbao, Ciudad Real, Zaragoza, Sevilla, Castellon de la Plana ºi Almeria.

Actele de identitate pe baza carora se poate vota sunt: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic, pasaportul simplu, pasaportul simplu electronic, pasaportul simplu temporar.

Ministerul de Externe recomanda tuturor cetatenilor romani cu documente romanesti expirate sau lipsa sa se prezinte din timp la sediile reprezentantelor diplomatice, pentru a obtine actele de identitate valabile.
Incerc sa aud perspectiva si incerc sa vad navala spre urne, in aceste sectii de votare din diaspora. Oare cui o sa-i pese, fara a prinde vreun avantaj, de schemele dintr-o tara din care au plecat nu de bine, ci de prea mult rau si neimplinire? Si atunci la ce cheltuiala pentru niste iluzorii voturi?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.