MACULATURA – sursa de poluare in Romania

MACULATURA – sursa de poluare in Romania

0 54

Maculatura este o importanta sursa de poluare in tara noastra pentru simplul motiv ca autoritatile dau dovada de incompetenta.
Hartia de acasa, de la birou, din scoli, gradinite, etc ajunge la gunoi.
Sistemele de recuperare a hartiei nu functioneaza asa cum ar trebui.
Una dintre mijloacele de colectare a maculaturii este bicicleta folosita de unele asociatii non-guvernamentale pentru a sublinia necesitatea deplasarii cu vehicule nepoluante. Dar aceasta metoda este destul de rudimentara si nu face fata cantitatii enorme de maculatura care se strange zilnic. Mai mult decat atat, daca hartia este amestecata cu gunoiul menajer, devine irecuperabila.
Pentru producerea unui kilogram de hartie sunt taiati 15 copaci maturi.
Ignoranta sectorului privat este doar unul dintre modurile in care padurile ajung la groapa de gunoi.
“De aproape un an am inceput colectarea hartiei. Compania noastra activeaza in domeniul juridic, deci se strange un volum destul de mare de hartie, dar si de carton. Cantitatea este insa prea mica pentru colectarea la domiciliu de catre ecologistii de la „Copacul de Hartie” si prea mare pentru containerele albastre de colectare selectiva”, spune Silvia Chintoiu, reprezentant KIA-Juridic, citata de ziarul Adevarul.
Firmele private care colecteaza hartia profita de faptul ca populatia nu colecteaza inca selectiv si ademenesc oamenii cu cativa banuti in schimbul maculaturii.
Singurii care colecteaza separat maculatura sunt cei mai saraci dintre noi, adica pensionarii, care fac acest lucru pentru bani, si nu in numele ecologiei.
Asa ca pana cand acest obicei de colectare selectiva va intra in constiinta populatiei, iar firmele care aduna maculatura vor fi destul de dezvoltate incat sa faca fata cantitatii uriase stranse zilnic, trebuie sa cautati pubela albastra pentru a scapa de hartia nedorita.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.