Macrisul – Iepurelui (Oxalis acetosella)

Macrisul – Iepurelui (Oxalis acetosella)

0 484

?


Este denumit in limbajul popular si macris-de-padure, macrisul-caprei, macris-pasaresc, macris-trifoios, macrisul-cucului, pita-cucului, trifoiu-acru.


Macrisul iepurelui este o planta care creste in padurile umbroase, mai ales de molid, brad si fag. Este deseori confundata cu trifoiul, numai ca are frunzele mai mici si un gust acrisor foarte placut, iar florile delicate albe. Macrisul-ierpurelui nu se usuca, ci se intrebuinteaza doar in stare proaspata.


Contine mari cantitati de vitamina A, C, D, E, complex de vitamine B, K, P, U, beta caroten, calciu, fier, siliciu, magneziu, sulf, zinc, cupru, potasiu, acid malic, oxalic, antrachinone (emodina si aloe-emodina), clorofila, polizaharide.


Este folosit in treatarea diverselor afectiuni:



  • Este folosita inca din antichitate pentru eficacitatea ei in distrugerea tumorilor si impiedicarea metastazelor in Europa, Asia si America de Nord. Are efect imunostimulator, antiinflamator, detoxifiant, protejeaza sistemul nervos (impiedica diemielinizarea), dermatonic (eczeme, psoriazis), scade febra, antiscorbut, astringent, stimuleaza regenerarea tesuturilor, tonic general, creste nivelul de oxigen celular (celulele tumorale nu se dezvolta in prezenta oxigenului).
  • Pe ulceratiile canceroase externe sucul proaspat stors se unge direct iar extern se foloseste pentru frictionarea sirei spinarii.
  • Pentru tratamentul extern al cancerului de piele, sucul se prepara cu infuzie de tataneasa in loc de apa. Se pun comprese pe plagi, de 4-5 ori pe zi
  • Medicina populara recomanda sucul proaspat stors pentru cancerul incipient la stomac, tumorile si ulceratiile canceroase interne si externe. Sucul proaspat se obtine cu ajutorul storcatorului electric de uz casnic. Pentru a obtine suc de macris, se ia un pumn de frunze proaspat culese, se spala si se pun intr-un mojar din portelan; se adauga 50 ml apa, se piseaza bine, apoi se filtreaza. Lichidul obtinut se bea pe stomacul gol sau se foloseste in aplicatii externe.
  • Sucul de macris este indicat in avitaminoza, cite 50-100 ml, zilnic, baut pe stomacul gol, inainte de masa.
  • In astenia de primavara si stari de inapetenta, sucul de macris baut zilnic si consumul de salata au un efect inviorator deosebit.
  • In boala Parkinson. Se iau din ora in ora 3-5 picaturi diluate in ceai de coada soricelului si se consuma 4-5 asemenea ceaiuri pe zi. Ceaiul seprepara folosind1 lingurita (cu varf) de flori de coada-soricelului pentru fiecare ceasca, se opareste, se lasa sa stea putin.?Diluarea picaturilor de macrisul-iepurelui trebuie sa aiba loc intr-o cantitate de ceai de cel putin trei ori mai mare, in acelasi timp se frictioneaza sira spinarii cu sucul de macrisul-iepurelui proaspat obtinut, dar alternativ si cu tinctura de coada-soricelului. Florile de coada-soricelului culese in soare se lasa la macerat in rachiu de secara sau de fructe de 38-40% si se pun 14 zile la soare. Pe parcursul zilei se aplica timp de 4 ori pe regiunea occipitala comprese cu bitter suedez, cu care se poate umbla prin locuinta.
  • Frunzele de macris se pot consuma ca atare, proaspat culese sau se folosesc sub forma de salata, cu putin ulei si zarzavat tocat marunt, ca adaos in salatele de legume, in aperitive, ca zarzavat si inacritor in ciorbe. Iarna, conservate in miere, se utilizeaza ca vitaminizant si tonic aperitiv. Principiile active din macris stimuleaza productia de sucuri gastrice. Salata din frunze de macris consumata inainte de masa are darul de a accelera digestia. Se face o cura cu salata vreme de o saptamina.
  • Pentru bolile hepatice cronice, ca drenor hepatic de exceptie, se bea in fiecare dimineata o combinatie de suc de macris (50 ml) si suc de papadie (50 ml, preparat din parti aeriene si radacini proaspete). In cazurile de cancer si scleroza in placi, sucul de macris are un efect puternic, deoarece dinamizeaza digestia, favorizeaza eliminarea substantelor reziduale, mareste apetitul si elimina temporar starile de voma. Cu putin timp inainte de masa, se beau 50 ml suc proaspat.
  • Contra icterului, a nefritei, a eurptiilor cutanate si a viermilor, doza respectiva se bea calda
  • Scade febra daca se beau cateva inghitituri de suc sau se mesteca frunze de macris. Cand febra este foarte ridicata, se recomanda pulbere din coaja de salcie (o lingurita); se tine sub limba 10 minute, apoi se inghite cu 50 ml suc de macris.
  • Pentru combaterea inflamatiilor gurii si gingiilor, se clateste gura cu suc de macris, de 4-5 ori pe zi, prima oara dimineata, inainte de periajul dintilor. Dupa clatire, sucul (care este bine sa fie ceva mai concentrat) se tine citeva minute in gura. Doza optima de frunze proaspete de macris care poate fi consumata zilnic este de 50-80 g pentru un adult, 25-40 g pentru copii mai mari de 12 ani si 12-20 g pentru copii cu virste intre 4-12 ani.

Contraindicatii: Macrisul este contraindicat celor cu litiaza renala (mai ales cu oxalati), boli de plamini grave, astm, sensibilitate gastrica si artrita. In doze mai mari de 100 g/zi, macrisul produce lipsa de calciu, ameteala, leziuni renale. Se intervine cu spalaturi gastrice, purgative, apoi se administreaza calciu.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.