Macesul (Rosa Canina)

Macesul (Rosa Canina)

0 285

Macesul este un tufis stufos, creste salbatic in multe zone. Poate ajunge inalt de 1-3 m, avand ghimpi cu baza lata, iar varful curbat in jos in forma de secera. Frunzele sunt asemanatoare cu ale trandafirului,? iar florile sunt de culoare roz, uneori albe, dispuse cate 2-3 la varful ramurilor. El infloreste din mai pana in iunie, care la maturitate? se transforma in fructe care la maturitate devine carnos si de culoare rosie. In acest receptacul, numit impropriu fruct, se afla numeroase achene, in realitate adevaratele fructe, carora in mod obisnuit li se spune seminte. Creste prin tufisuri, pe dealuri, la marginea drumurilor si a padurilor.


Mai este cunoscut si sub alte nume:cacadar, calcaderiu, cecadar, cascadin, ciucuri de maracine, maracinele cioarei, maracinele cotofanei, macies, rasura, rug de maces, rug salbatic, rugul-vacii, ruja, rujita, scoabe, scochin, scorus nemtesc, sipica, suies, trandafir, trandafir de cimp, trandafir salbatic, tufa de rug, zgorghin.



  1. Parti utile– De la maces se recolteaza fructele in diverse stadii de coacere. Recoltarea incepe in momentul cand fructele trec de la culoarea caramizie spre rosu-portocaliu. Acest moment corespunde cu sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie, perioada in care macesele contin cantitatea cea mai mare de vitamina C, principiul lor activ de baza. Pentru ca fructele sa-si pastreze continutul de vitamina C, ele trebuie uscate imediat dupa recoltare.
  2. Utilizari medicinale-Bolile in care se utilizeaza:

????????? avitaminoze,


????????? enterocolite


????????? calculoza renala


????????? tulburari de circulatie periferica


????????? antihelmintic


????????? litiaza biliara


????????? helmintiaza


????????? deschinezie biliara


????????? sedativ


????????? colagog


????????? coleric


????????? tonic vitaminizant


????????? vasodilatator arterial


????????? diuretic


????????? ?inflamatii intestinale.



  1. Preparate

????????? Decoct-2 lingurite de fructe zdrobite la 500 ml apa, se fierb 10 min. Fructele se introduc in momentul cand apa incepe sa clocoteasca – pentru conservarea vitaminei C. Dupa ce se raceste, ceaiul se strecoara printr-un tifon ?se indulceste dupa gust. Se bea caldut sau rece, in decursul unei zile.


????????? Sub forma de bautura racoritoare obtinuta prin amestecarea a 100 g macese spalate si zdrobite, cu un litru de apa rece. Se lasa la macerat 12 ore, se strecoara prin panza deasa, se adauga 100 g zahar si se completeaza cu apa pana la un l. Se pastreaza la rece.


????????? Fructele de maces, din care s-au eliminat samburii si perii, pulverizate si amestecate cu miere de albine, se recomanda pentru eliminarea viermilor intestinali.


????????? Pulpa maceselor, suculenta si dulce, mai ales dupa caderea brumelor, se utilizeaza pentru prepararea jeleurilor, a pastei de fructe – se recomanda tuturor, mai ales convalescentilor.


????????? Capsule– luati 1-2 capsule cu un pahar mare de apa de 3 ori pe zi inainte de mese.


????????? Tincturi-30 de picaturi intr-un pahar cu apa. Luati de 3 ori pe zi inainte de mese.


????????? Mai nou Gemoterapia cu Extract din mladite de maces- 25-30 de picaturi intr-un pahar cu apa-tratamentul recelilor.


ATENTIE!Perii care acopera semintele de macese sunt foarte iritanti, producand mancarimi. Se vor utiliza manusi, haine bine inchise la gat, cu ?maneci, iar la nas si gura se va purta masca din tifon. Ochii vor fi protejati cu ochelari.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.