Macar mai breji daca nu olandeji

Macar mai breji daca nu olandeji

0 232

Cand a spus la Brasov ca nu vrea sa-l concureze pe Paul, se prea poate ca Patriarhul Daniel sa fi creat oarece confuzie in randul jurnalistilor brasoveni. Care au vrut sa stie cu cine tine PreaFericitul la finala ce urma sa se dispute intre Olanda si Spania, in ultimul act al Campionatului Mondial din Africa de Sud. Unii or fi intuit ca e vorba de octopodul profet din acvariul de la Oberhausen, ale carui tentacule au nimerit invingatoarele de fiecare cand a fost pus sa aleaga. Altii, mai cucernici, si-or fi inchipuit ca seful Bisericii Ortodoxe Romane se refera la apostolul cu acelasi nume. Cert este ca Inalt Prea Sfintia Sa si-a exprimat preferinta pentru spanioli „pentru ca traiesc foarte multi romani acolo” si tocmai sfintise un teren pentru o biserica la iberici. Olandejii – cum a spus microbistic Daniel – n-au parut sa fie foarte pe placul sau, desi „cand vor, pot sa fie oameni de treaba”. Cand nu vor sunt, probabil, niste enoriasi cu moravuri foarte relaxate, reformati la religie, promotorii prin definitie ai libertinajului si ai vietii fara oprelisti. „Sunt sub nivelul marii si de aceea incearca mereu sa se ridice si sa se perfectioneze” i-a mai descris succint capul BOR pe olandezi. Dar si romanii, bietii, sunt de mai multe ori pe an sub nivelul majoritatii raurilor repezi ale patriei. Dar nu-ncearca niciodata sa se ridice, necum sa se perfectioneze. In locul digurilor si al bijuteriilor de inginerie hidrologica care inteasa teritoriul Olandei, vor mai degraba biserici, unde sa se roage Domnului sa-i scape de furia apelor de care s-ar fi putut apara singuri daca erau macar mai breji daca nu olandeji.
Ceea ce-i face speciali pe spanioli este, vasazica, numarul mare de enoriasi plecati la capsunit, zidarit si, pe alocuri, la sterpelit. Cu orice s-ar indeletnici, vor avea mereu biserici de sfintit. La olandeji, probabil, constructia megalomanica si controversata ce se va inalta, iata, sub obladuirea patriarhatului lui Daniel, s-ar fi numit Catedrala Mantuirii Neamului de Nivelul Marii. Un nume prea acvatic pentru pasiunile terestre ale multora dintre slujbasii Domnului de la noi.
Cu smerenie spun dara ca, macar la vremurile de inundatii pe care le traim, Patriarhul ar fi trebuit sa tina cu olandejii. Nebunul frumos Don Quihote, zamislit de imaginatia fecunda a unui spaniol si asmutit impotriva morilor de vant, era prea ocupat sa vada si aspectul eolian al ispravii sale. In balanta microbistica a Prea Fericitului, biserica din Spania a cantarit totusi mai greu decat morile de vant + digurile + polderele din Olanda.
Ar fi trist ca prima slujba din Catedrala Manturii sa fie pentru a mia oara sinistratii din Moldova, Banat, Bistrita sau Oltenia, doar pentru ca, la finala CM, Patriarhul Romaniei a mers apostoleste pe tentacula lui Paul. Caracatita, nu apostolul.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.