M. Sarbu – Pana in 2014 nu se umbla la varstele pensionarii

M. Sarbu – Pana in 2014 nu se umbla la varstele pensionarii

0 93

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a declarat vineri, la Brasov, ca pana in anul 2014 nu vor fi modificate varstele de pensionare, aceasta fiind pozitia oficiala a Guvernului.
„Avem Legea 19/2001, care prevede un grafic de crestere a varstelor de pensionare cu trei luni in fiecare an si care ne spune ca la 1 ianuarie 2014 varstele de pensionare vor fi de 60 de ani la femei si 65 de ani la barbati, in conditiile in care raman in vigoare iesirile anticipate la pensie”, a afirmat Sarbu.
Potrivit acestuia, Banca Mondiala a dat deja un comunicat prin care mai rectifica din ceea ce a transmis initial cu privire la varstele pensionarii.
„Intotdeauna astfel de analize ale Bancii Mondiale privesc sistemul de pensii pentru zeci de ani de acum incolo. E adevarat ca sustenabilitatea sistemului din contributiile sociale pe termen lung impune o astfel de discutie pe care o vom avea cu Banca Mondiala pe aceasta tema” – a explicat Marian Sarbu.
El a adaugat ca la Comisia Europeana se vorbeste despre nevoia unificarii varstelor de pensionare, dar atunci cand se va analiza acest lucru se va tine cont si de speranta de viata in Romania, care este mai scazuta decat in alte tari din Europa.
„Va trebui sa luam o decizie rationala, nu una isterica”, a sustinut ministrul Muncii.
Sarbu a mentionat ca si pensia anticipata ramane in aceiasi parametri pana in anul 2014, desi au crescut oarecum in mod nejustificat pensionarile anticipate la anumite categorii.
Marian Sarbu a anuntat ca sambata, incepand cu ora 13,00, la Palatul Victoria va avea loc o intalnire cu toti liderii confederatiilor sindicale nationale, pentru a vedea ce se poate face cu salariile in acest an, dar si a se analiza o perspectiva pentru anul viitor. Vor fi discutate si o serie de principii despre sistemul unitar de salarizare.
„Situatia este grea, complicata, dar cred ca avem resurse si de dialog, si de intelegere si, in final, si financiare pentru a face acest an suportabil. Vom gasi o solutie pentru cresterea salariilor mici in acest an, astfel incat sa facem viata mai suportabila persoanelor aflate in aceste situatii” – a afirmat Marian Sarbu.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.