Luxul undercover si mitocania la vedere

Luxul undercover si mitocania la vedere

0 66

Ati auzit de luxul undercover? De fapt, nici nu e atat de important sa fi auzit. Mult mai sanatos ar fi sa-l practicati, fara a sti ca exista un concept cu acest nume.


Luxul undercover (sub acoperire) este ultima tendinta a lumii bune de a-si trai prosperitatea. Se pare ca noile clase de imbogatiti – mostenitori sau intreprinzatori – din Occident au renuntat la ostentatia cu care si-au expus pana acum insemnele bogatiei. Potrivit noii filosofii a afisarii averii in Vest, bijuteriile, hainele si gesturile s-au debarasat de detalii stridente care semnalau pana nu de mult prezenta in imediata apropiere a unei persoane avute. Bijutierii si croitorii primesc din partea clientelei lor instarite alt soi de comenzi. Bunul gust si discretia sunt noile comandamente carora li se supune high-life-ul de dincolo. Grosimea pungii nu se mai traduce direct prin diamante cat oul de porumbel si creatii vestimentare unicat, la preturi exorbitante. Bogatasii occidentali s-au retras de bunavoie in cochilii modeste, care nu mai violenteaza ambientul.


Arhitectura asculta de acelasi principii ale masurii si echilibrului pe care milionarii vestici si le-au impus in aparitii. Rezidentele megalomane au fost abandonate in favoarea unor spatii de locuit mai aproape de dimensiunile umane, ca o reiterare in piatra a spiritului renascentist ce redescoperea omul cu vreo sase secole in urma. Vilele isi infrang impulsul de a cuceri cerul si se multumesc sa se incadreze armonios in mediul inconjurator, compartimentat dupa principii ecologice.


Romania este o tara surprinzatoare si la capitolul acesta. Un segment apreciabil din establishmentul monden stie ca ultima fita este sa n-ai nici o fita. Usor de zis, greu de practicat, dupa anii de imitare a extravagantelor importate. O transa consistenta dintre tipii cu oarece respect pentru ei insisi s-au debarasat fara complexe de obsesia de a rasuci hainele cu etichetele in afara, sa vada toata lumea de unde s-au imbracat. Pentru o buna parte din generatia tanara afisarea cu orice pret a luxului este o mitocanie.


Ce facem, insa, cu ceilalti? Cu grosul turmei de imitaci, prada sigura a porcariilor livrate prin tubul catodic? Astia nu dau nici un semn ca vor sa depaseasca faza ciocoismului feroce, care se expune fara jena la televizor, cu aerul ca savarseste o fapta adanc educativa.


Nici n-au cum, deocamdata. Romania catodica este condamnata sa consume pana la stingere etapa asta de topenie salbatica. Televizorul, prim educator si maxim divertisment pentru milioane de romani, livreaza cursuri de miliardariat in serial. Peste facatura de emisiune cu Columbenii, care exploreaza seara de seara teritorii virgine de prostie si plictiseala, a aparut transmisia din casa Bahmuteancai, extrasa din aceleasi zone in care lucreaza vidanjele lui Prigoana.


Trebuie sa recunoastem insa ca, prin suflul de mahala adus de Bahmu&Prigoana, s-a mai dres imaginea miliardarului in Romania. Daca-i mai vedeam mult pe porumbeii Virinel si Monica, riscam sa cred ca toti miliardarii mioritici sunt pitici, nesarati, ciufuti, iar consoartele niste impaiate fara darul vorbirii. Bahmuteanca si consortu-su au scos conversatia din zona Bentley si chiloti barbatesti de firma si au mutat-o mai aproape de groapa de gunoi, sa-i poata intelege tot romanu’ cand se cearta.


Cata vreme Gigi Becali o sa-si convoace lotul si partenerii de afaceri la palat, Traian Basescu o sa ramana un fanariot (Iliescu dixit), Prigoana o sa-si mai comande un avion sa nu-ntarzie la vidanjari iar Irinel n-o sa renunte sa-i monteze fiica-sii cristale Swarovski in pampersi, suntem inca departe de luxul undercover.


Pana la luxul sub acoperire, avem tone de gunoi undercover. Sub presul de la intrare si sub mileul de pe televizor.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.