Lupta pentru voturile romanilor din diaspora

Lupta pentru voturile romanilor din diaspora

0 164

Democratii ii acuza pe liberali ca fac tot posibilul sa restranga posibilitatea romanilor de a se prezenta la vot in data de 19 mai. Anca Boagiu, deputat PD, a declarat ca Partidul Democrat isi exprima nedumerirea ca urmare a faptului ca numarul sectiilor de votare pentru romanii din strainatate va fi redus. Initial, se anuntase ca vor exista 181 de sectii de votare pentru romanii din diaspora. „Sectiile de votare care urmau sa fie deschise erau in localitatile unde sunt multi romani”, a precizat Anca Boagiu. Ea a cerut Ministerului de Externe sa-si faca datoria deoarece romanii din strainatate au dreptul sa voteze.


?


Insa Ministrul Afacerilot Externe, Adrian Cioroianu, a declarat ca nimic din ce cade in sarcina MAE privind organizarea referendumului din 19 mai nu are conotatii politice, precizand ca ii incurajeaza pe romanii din strainatate sa vina in numar cat mai mare la vot. El a mentionat ca sectii de votare vor fi organizate in ambasade, consulate si chiar consulate onorifice, pentru a asigura posibilitatea unui numar cat mai mare de romani din strainatate de a se prezenta la vot. Cioroianu a precizat ca a avut discutii cu ambasadorii din Spania, Germania, Italia si Republica Moldova, tari in care se anticipeaza o prezenta mare a romanilor la referendum.


Ministrul a adaugat ca ambasadele vor trebui sa trimita MAE pana joi, la ora 10.00, liste cu centre de votare si participanti, ce vor fi publicate pe site-ul institutiei.


Cioroianu a anuntat, de asemenea, ca in cadrul MAE a fost alcauita o echipa care sa se ocupe de modul in care se organizeaza in strainatate accesul romanilor la vot. Potrivit ministrului, autoritatile romane ar fi trebuit sa inceapa sa se gandeasca mai de mult la solutii care sa asigure posibilitatea pentru cat mai multi romani din strainatate sa voteze, o solutie care ar fi putut fi adoptata fiind votul prin corespondenta.


?


?Maria Calugaru

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.