Instituția Prefectului județul Brașov se alătură campaniei Educație – Responsabilitate – Atitudine...

Instituția Prefectului județul Brașov se alătură campaniei Educație – Responsabilitate – Atitudine inițiată de campionul Dan Gîrtofan

0 361

Educație – Responsabilitate – Atitudine (ERA) este o campanie inițiată de multiplul campion la raliuri Dan Gîrtofan, în colaborare cu Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Brașov, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov și Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Brașov.

Încă de la începutul mandatului meu de prefect am încercat să încurajez proiectele care se ocupă de educarea și conștientizarea tinerei generații cu privire la pericolele la care se expune în viața de zi cu zi și modalitatea de prevenire a acestor pericole. Cea mai eficientă cale este interacțiunea directă cu cei vizați. Unul dintre aceste proiecte se referă la educația rutieră și este dedicată elevilor de clasa a XII-a din toate liceele brașovene. Acestea sunt motivele care ne-au determinat pe noi, din Instituția Prefectului, să ne alăturăm acestui efort de a face șoselele mai sigure, prin șoferi mai prudenți. Iar aici intră și educația în privința abținerii de la consumul de alcool sau de droguri mai ales când se află la volan”, a declarat prefectul Marian Rasaliu.

Dan Gîrtofan a făcut un bilanț la un an de la demararea proiectului, în aprilie 2018. În acest timp a stat de vorbă cu elevii din anii terminali ai celor 40 de licee din județ, circa 5.000 la număr.

Mulțumesc Instituției Prefectului că vine alături de noi în acest proiect, în care ne adresăm celor care au dobândit sau vor dobândi în curând, permisul auto. Din păcate, școlile de șoferi îi instruiesc pe elevi doar până la un punct. Ca urmare, la aceste întâlniri îi învățăm care este importanța unei poziții adecvate la volan, necesitatea ca toți pasagerii, chiar și cei de pe bancheta din spate, să poarte centura de siguranță, dar și adoptarea unui stil de conducere defensiv. Aici intră și planificarea unei călătorii, cât de scurte, cu mașina, în așa fel încât să nu apară graba de a nu ajunge la timp, prin urmare, să crească riscul greșelilor. Le arătăm care sunt consecințele încălcării unor reguli, cu fotografii, le demonstrăm unora care sunt convinși că sunt extraordinar la volan, că nu e chiar așa. La urma-urmei, 27% dintre accidentele care se petrec pe șoselele României sunt provocate de conducătorii auto cu mai puțin de un an experiență la volan”, a explicat Dan Gîrtofan.

Potrivit statisticilor, județul Brașov se află pe locul 5, la nivel național, din punct de vedere al incidentelor rutiere neplăcute. Acest lucru este explicat de inițiatorii proiectului prin faptul că județul este un important nod rutier, prin urmare este tranzitat intens, iar o parte dintre șoferii din alte părți ale țării comit accidente în Brașov. 

Reducerea mortalității în accidente este un deziderat pe care țara noastră și l-a asumat, scăderea cu 50% a deceselor în trafic, până în 2020. În județul Brașov, în ultimii trei ani înregistrăm scăderi la toți indicatorii. Sunt mai mulți factori care au contribuit la aceste rezultate pozitive. Mai întâi, vorbim de o creștere a gradului de siguranță pe drumurile publice prin sistematizarea rutieră, iar aici mulțumim Inistituției Prefectului care a coordonat activitățile, în special pe drumurile naționale. De asemenea, consilile locale ale orașelor din județul nostru au făcut investiții majore în această direcție. Nu în ultimul rând, sunt importante activitățile preventive, iar IPJ Brașov este deschis la așa ceva”, a subliniat comisarul șef de poliție Alin Pahonțu, adjunct al șefului IPJ Brașov.

Rolul ISU este și el dificil. Trebuie să le explice elevilor urmările accidentelor, pentru că angajații instituției sunt cei care ajung primii la intervenții.

Este foarte important ca oamenii, inclusiv tinerii, să știe ce au de făcut în aceste cazuri și probabil că, după ce vorbesc cu noi, se gândesc de două ori înainte să accelereze, dacă știu care ar fi consecințele. Ne dorim să ajungem să stăm de vorbă cu cât mai mulți locuitori ai județului și dacă suntem pe locul 5 la numărul de accidente petrecute în județ, să fim pe locul 1 la numărul de vieți salvate prin prevenție. Sunt cinci pași pe care populația trebuie să-i cunoască în acordarea primului ajutor la locul unui accident. Sunt chestiuni pe care nu numai tinerii ar trebui să le cunoască, ci și părinții lor”, consideră inspectorul șef al ISU Brașov, lt. col. Lucian Marciu.

Într-un an de la demarare, proiectul a avut efect benefic în rândul elevilor, după cum a explicat reprezentanta IȘJ Brașov, Silviana Cioceanu.

Eu sper ca acest proiect să se extindă chiar și la clasele a 11-a, dar și în afara județului. I-am auzit vorbind pe copii, după încheierea activităților, că nu vor mai pleca fără centura pusă, că nu vor mai folosi telefonul mobil în timp de conduc, că le-a dat de gândit faptul că o cantitate de alcool, cât de mică, îți poate atenua reflexele. Cred că impactul este asupra mentalităților, iar în timp acest lucru se va vedea asupra tinerilor șoferi. Noi sperăm ca proiectul să continue și sperăm să avem și părinții parteneri în acest proiect, pentru că școala și părinții nu pot acționa separat și nu pot obține rezultate decât împreună”, a afirmat Silviana Cioceanu.

Proiectul ERA se desfășoară pe parcursul a patru ani, beneficiari fiind elevi de clasa a XII-a.

D.D.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.