Luni a început prima etapă de înscriere în învăţământul primar

Luni a început prima etapă de înscriere în învăţământul primar

0 376
Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare ÅŸi clasa I se va desfăşura în perioada 2 – 22 aprilie, direct la unitatea de învăţământ sau pe formularul online dacă unitatea de învăţământ autorizată/acreditată ÅŸi-a introdus toate datele în aplicaÅ£ia informatică. În situaÅ£ia înscrierii online, validarea înscrierii se face la sediul unităţii de învăţământ dorite.
A doua etapă de înscriere va avea loc în perioada 8 – 17 mai.
"Dacă după prima etapă copiii nu sunt cuprinÅŸi în nicio unitate de învăţământ, părinÅ£ii vor completa o nouă cerere de înscriere, repartizarea urmând să se facă pe locurile rămase disponibile după prima etapă. Unităţile de învăţământ sunt obligate să afiÅŸeze situaÅ£ia copiilor înscriÅŸi ÅŸi a locurilor rămase disponibile, după fiecare etapă de înscriere", prevede metodologia în vigoare.
 
Potrivit criteriilor generale de înscriere, vor fi înscriÅŸi cu prioritate copiii cu un anumit tip de handicap sau cei orfani de unul sau de ambii părinÅ£i, cei care provin de la casa de copii/centru de plasament/plasament familial, cei care au un frate sau o soră înmatriculat/înmatriculată în unitatea de învăţământ dorită.
Criteriile de înscriere specifice vor fi aplicate după criteriile generale ÅŸi numai dacă acestea nu reuÅŸesc să facă departajarea între copii, cu excepÅ£ia situaÅ£iilor prevăzute de metodologie sau dacă sunt elaborate de către fiecare unitate de învăţământ în parte, dar sunt aplicate pe baza unor documente doveditoare, prezentate de către părinÅ£i/tutori legali ÅŸi nu pot fi discriminatorii, respectiv trebuie să Å£ină cont de faptul că toÅ£i copiii au drepturi egale, indiferent de condiÅ£ia socială, financiară, indiferent de naÅ£ionalitate, rasă, religie, confesiune, sex etc.
 
PărinÅ£ii se vor putea informa despre înscrieri accesând paginile de internet ale inspectoratelor ÅŸcolare generale – care vor crea, pe prima pagină a site-urilor lor, o rubrică, denumită ''Înscrierea în învăţământul primar 2013'' – ÅŸi de pe site-ul Ministerului EducaÅ£iei NaÅ£ionale, www.edu.ro, la rubrica ''Înscrierea în învăţământul primar 2013''.
De asemenea, părinÅ£ii se pot informa direct de la ÅŸcoli, cu ocazia evenimentului "Ziua porÅ£ilor deschise", fiecare unitate de învăţământ în care există clasa pregătitoare având obligaÅ£ia să organizeze acest eveniment public într-una din zilele din intervalul 30 martie – 7 aprilie.
PărinÅ£ii vor mai putea obÅ£ine informaÅ£ii ÅŸi de la grădiniÅ£e, în perioada 1 – 12 aprilie, când vor fi organizate întâlniri pentru consilierea părinÅ£ilor ai căror copii vor fi cuprinÅŸi în învăţământul primar în anul ÅŸcolar 2013 – 2014 sau la Telverde 0.800.816.XYZ, unde XYZ reprezintă indicativul pentru judeÅ£ (ex. Brasov – 268).
 
"Dacă, după finalizarea primei etape, copilul nu este înmatriculat la unitatea de învăţământ dorită de părinte, acesta poate fi înscris la ÅŸcoala de circumscripÅ£ie, numai dacă părintele a solicitat ÅŸi această opÅ£iune în formularul de înscriere. În caz contrar, participă la a doua etapă de înscriere (8 – 17 mai)", precizează MEN.
Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august, inclusiv, se pot înscrie în clasa pregătitoare. Totodată, se pot înscrie în clasa pregătitoare, la solicitarea părinÅ£ilor, copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.
 
În clasa I vor intra direct copiii care împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august, inclusiv. Ei pot fi înscriÅŸi, la cerere, în clasa I, chiar dacă nu au parcurs anterior clasa pregătitoare. De asemenea, pot fi înscriÅŸi în clasa I, la solicitarea părinÅ£ilor, copiii care împlinesc vârsta de 7 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie, inclusiv, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea pentru parcurgerea cu succes a clasei I.
Metodologia prevede că părintele poate opta pentru înscrierea la ÅŸcoala de circumscripÅ£ie – în acest caz copilul este automat înscris – sau pentru o unitate de învăţământ, alta decât ÅŸcoala de circumscripÅ£ie, situaÅ£ie în care copilul este înscris în limita locurilor libere ÅŸi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale ÅŸi specifice de departajare.
Evaluarea psihosomatică va avea loc în perioada 2 – 19 aprilie.
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.