Lunea Sfantului Duh sau a Sfintei Treimi

Lunea Sfantului Duh sau a Sfintei Treimi

0 56

Conform traditiei, in ziua urmatoare marilor praznice, crestinii ortodocsi sarbatoresc persoanele care au avut un rol important in savarsirea evenimentului praznuit. Astfel, a doua zi dupa Duminica Pogorarii Sfantului Duh, adica in Lunea Rusaliilor, Biserica ortodoxa praznuieste pe Sfantul Duh, a treia persoana a Sfintei Treimi. Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii, mentioneaza : „Intru aceasta zi, praznuim pe insusi Preasfantul si de viata facatorul si intru tot puternicul Duh, Care este unul din Treime Dumnezeu…”.

Sarbatoarea Sfintei Treimi
In calendarele romanesti, aceasta zi e trecuta ca sarbatoarea Sfintei Treimi. Denumirea aceasta, de data mai noua, reprezinta o influenta catolica (la catolici Sfanta Treime e sarbatorita in prima Duminica dupa Rusalii). In sec. XII, nici in Apus nu era inca generalizata o asemenea sarbatoare, ci era privita in unele manastiri ca o inovatie; ea a fost stabilita definitiv in Apus abia la 1334. In calendarele celorlalte Biserici Ortodoxe insa, Lunea de dupa Rusalii este numita inca Lunea Sfantului Duh, ca in Penticostar. In schimb, adorarea Sfintei Treimi pare a face mai degraba obiectul expres al slujbei din Duminica Rusaliilor (vezi stihira lui Leon Despotul, de la Slava…, la „Doamne, strigat-am” din slujba Vecerniei: „Veniti, popoare, sa ne inchinam Dumnezeirii celei in trei ipostasuri…”). De aceea, in arta iconografica rusa, praznicul Cincizecimii e reprezentat de obicei prin cei trei ingeri din scena „Filoxeniei lui Avraam” (asa cum a zugravit-o Andrei Rubliov). In calendarele mai noi ale Bisericii ruse Sambata Rusaliilor e numita „a Treimii” (Troitkaia), iar Duminica Rusaliilor e indicata ca „Ziua Sfintei Treimi”.

Traditii in Lunea Rusaliilor
In aceasta zi se face aghiazma si se stropesc holdele ca sa fie imbelsugata recolta. Joaca “Calusarii”pentru a indeparta bolile si a aduce noroc. Se culeg buruieni de leac. Urmatoarele zile din saptamana se tin pentru protectia sanatatii si a recoltelor.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.