Luna padurii.Fiind baiet paduri cutreieram…(1)

Luna padurii.Fiind baiet paduri cutreieram…(1)

0 104

Fiind baiet paduri cutreieram
de Mihai Eminescu (fragment)
“Fiind baiet paduri cutreieram
Si ma culcam ades langa izvor,
Dar bratul drept sub cap eu mi-l puneam
S-aud cum apa suna-ncetisor.
Un freamat lin trecea din ram in ram
Si un miros venea adormitor.
Astfel ades eu nopti intregi am mas,
Bland inganat de-al valurilor glas “

Ce frumos vorbea Eminescu despre padure si cat de aproape suntem ca nepotii nostri sa viseze cu ochii deschisi citind aceste versuri, fara sa poata gusta din bucuria poetului de a petrece timpul liber in armonie cu fosnetul frunzelor, sussurul izvoarelor si ciripitul pasarelelor. Padurea a devenit doar o sursa de castig rapid, fiind asaltata de drujbe si topoare si degradandu-se pe zi ce trece. Desi inca mai avem potential, in Romania starea padurilor este destul de proasta raportat la potential, relief si clima. Desi conditiile naturale ne-ar permite sa avem 40-45% padure – divers structurata si viguroasa, uniform repartizata in teritoriu, avem doar 26%. Si la acest capitol stam prost. Si fiindca tot ne raportam adesea la vecinii bulgari cu care am intrat deodata in Uniunea Europeana, ne place sau nu si la capiutolul padure ne-au luat-o inainte. Ei au 34% din suprafta impadurita. Nici fata de alte tari nu stam pe roze. Suntem in urma Slovaciei – 38%, a fostei Iugoslavii – 37%, ca sa nu mai vorbim de Austria – 47%, cu aceasta din urma existand premisele climatice sa ne comparam. Dar neconvenabila este nu numai proportia, ci si structura – simplificata, saracita, starea de sanatate – simtitor redusa, raspandirea – neuniforma : 60% la munte, 32% la deal, 8% la campie (in sectorul de silvostepa si stepa – abia 4%).
Si ca sa n-o mai lungim, suntem singura tara din Europa unde suprafata padurii a scazut in loc sa creasca ! „Nu-si apara padurea si pamantul decat poporul care se simte solidar cu propriul sa viitor si care vrea sa traiasca !” spunea marele silvicultor Prof. dr. Marin Dracea. Noi nu vrem sa traim? Nu ne intereseaza viitorul? Din pacate sunt semne ca ne intereseaza doar prezentul si castigul facil si imediat. Nu realizam ce facem si ce importanta covarsitoare poate avea padurea, dincolo de valuta incasata lejer (si nu chiar asa de multa cum pare, raportat la crima ecologica pe care o savarsim)!
Padurea este o structura extrem de complexa, cu o activitate esentiala in regenerarea naturii. Alaturi de mari si oceane, padurea contribuie la mentinerea gazelor atmosferice in proportii favorabile vietii. Un hectar de padure fixeaza anual intre 6 si 10 tone de dioxid de carbon si elibereaza intre 12-20 de tone de oxigen si uleiuri eterice extrem de benefice pentru sistemul respirator al oameni-lor si animalelor . Dar de oxigen au nevoie nu numai vietuitoarele , ci si uriasul arsenal de masini si agregate industriale create de civilizatia umana. Dar cine sa sa se gandeasca la toate astea in goana dupa profit? E momentul totusi sa ne gandim. Este pacat sa distrugem aceasta minune a naturii, care este padurea. Minune am spus? Da, in zilele urmatoare o sa va descriu cateva tipuri de paduri, cu specificul lor, pentru a citi macar, daca nu aveti ocazia si timpul sa le si vedeti, despre imensa bogatie pe care ne-o ofera.
Bianca Sorescu

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.