Luna noiembrie

Luna noiembrie

0 127

Noiembrie este 11-a luna a anului in calendarul Gregorian si una dintre cele patru luni gregoriene cu o durata de 30 de zile. Noiembrie incepe (astrologic) cu soarele in semnul Scorpionului si sfarseste in semnul Sagetatorului.


Numele lunii noiembrie (latina: November) vine de la cuvantul latinesc novem, noua, pentru ca luna noiembrie era a noua luna in calendarul roman.


Grecii numeau luna noiembrie Maimakterion. In Romania, luna noiembrie, popular, se numeste Brumar. Este timpul brumei, sunt insamantate toate granele de toamna si totul este gata pentru iernat.


?


Sarbatorile pouplare ale lunii noiembrie


Traditia populara numeste luna noiembrie si „Brumar” sau „Promorar”. Motivul este intensificarea acestor fenomene (bruma si promoroaca). In unele balade apare chiar si un personaj care, sarutand florile, le face sa se ofileasca. Pe langa acestea insa, noiembrie este denumita si luna vinurilor („Vinar” sau „Vincer”), care incep sa se limpezeasca in butoaie. Pregatirile pentru iarna incepute in luna octombrie se intensifica in noiembrie, luna sfarsitului de toamna.


Sarbatorile traditionale ale lunii noiembrie sunt: 1 noiembrie : Sf. Cosma si Damian (Vracevul); 8 noiembrie: Sf. Arhangheli Mihail si Gavril (Napustitul aretilor); 11 noiembrie: Sf. Mina (Sarbatoarea talharilor); 12-14 noiembrie: Martinii de Toamna; 13 noiembrie : Lasatul Secului de Craciun; 14 noiembrie: Filipii de Toamna; 21 noiembrie: Intrarea in biserica (Ovidenia); 25 noiembrie: Sf. Ecaterina; 29 noiembrie: Ajunul Sf. Andrei; 30 noiembrie: Sf. Andrei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.