Luna MAI este luna ierburilor

Luna MAI este luna ierburilor

0 226
Mai (''Florar'' sau ''Frunzar'') este luna ierburilor. Acum se considera ca Raiul coboara pe pamant, pajistile sunt verzi si pline de flori multicolore, iar frunzisul padurilor si livezilor tresare sub adierea vantului.
Luna Mai (Florar sau Frunzar) este considerata luna florilor, a plantelor. Mai este cunoscuta si sub denumirea de Pratar (din latina pratum=pajiste). Iunie este considerata luna cireselor, motiv pentru care in popor a primit numele de Ciresar sau Ciresel.
O vorba din batrani spune ca nu este bine sa se lege cununii in luna mai, „Daca faci nunta in mai, mai faci.”
In traditia Bisericii, luna mai este considerata luna Maicii Domnului, ocrotitoarea familiei. Exista o traditie raspandita, iar aceasta spune ca in luna mai nu este bine sa se faca nunta, cununia, casatoria civila si slujba religioasa sau chiar petrecerea. Despre casatoriile de mai se spune ca nu dureaza, se desfac sau se destrama.
Obiceiul de a nu face nunti in luna mai pare bizar si de neinteles. Nu exista nici un temei teologic, canonic sau liturgic care sa interzica oficierea cununiilor in aceasta perioada. Trebuie, totusi, sa avem grija sa nu programam nunta in zilele de post.
Numele lunii mai (latina: Maius) vine de la denumirea majores data de Romulus senatorilor romani. Grecii numeau luna mai Thargelion.
In Romania, luna mai, popular, se numește Florar.
 
SUPERSTITII POPULARE
Daca ploua in mai si tuna des, in iunie va fi frumos, uscat, va fi belsug la porumb, fan, vin; daca sunt gandaci multi, va fi an manos. Se seamana in si canepa (dupa 13), hrisca (dupa 19),ridichi, castraveti, fasole, tutun (la mijlocul lunii). Se curata pomii de gandaci. Se bea pelin.
FLORAR, FRUNZAR (MAI) Armindenul, Ziua Pelinului, Joia Verde, Ropotinul (Martea) Testelor, Costandinul Puilor, Mosii de Ispa, Ispasul, Pastele Cailor, Joia Iepelor,Joia Verde, Ioan Fierbe-Piatrã Obiceiuri populare Sangiorzul sau Armindenul este o sarbatoare de primavara dedicata atat activitatilor pastorale si agrare, cat si sanatatii si veseliei oamenilor.
Luna Mai a fost considerata mult timp ca fiind prima luna a verii, iar sarbatoarea din 1 Mai, aflata sub semnul Arborelui Vietii si a Soarelui, este una a bucuriei pe care o aduce cu sine explozia de vegetatie si viata din natura.
Obiceiurile specifice acestei zile sunt:
– impodobirea cu ramuri verzi, substitut al Zeului vegetatiei, a stalpilor portilor si caselor, a intrarilor in adaposturile vitelor, pentru protectia oamenilor si animalelor;
– implantarea in curtile oamenilor,in mijlocul caselor, la stanele oilor, in tarina, a unei prajini inalte cu ramuri verzi in varf sau chiar a unui arbore intreg, curatat pana spre varf de crengi si impodobit cu cununi de flori si spice de grau;
– organizarea petrecerilor campenesti; rostogolirea prin iarba, spalarea pe maini si pe fata cu roua cazuta in noaptea de Armindeni;
– strigarea pe nume a strigoilor pentru a-i impiedica sa fure mana vitelor cu lapte si a holdelor semanate;
– purtarea pelinului la palarie, in san, in buzunare, impodobirea ferestrelor si icoanelor cu ramuri sau frunze de pelin;
– semanarea primelor cuiburi de fasole si castraveti.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.