Luna IULIE in traditia populara romaneasca (II)

Luna IULIE in traditia populara romaneasca (II)

0 153

Iulie, luna lui „Cuptor”, este in traditia populara perechea lui Februarie, „Faurar”. Asta pentru ca vorbele din popor spun ca, pe cat de frig e in vremea lui „Faurar”, pe atat de cald va fi in luna lui cuptor.
Fenomenele meteorologice care au loc in luna aceasta, i-au determinat pe oameni sa se teme de puterile „ascunse”, astfel incat superstitiile abunda in obiceiurile si traditiile specifice acesteia.

Iata cateva dintre momentele cheie ale lunii, sarbatori care trebuie respectate cu sfintenie pentru inlaturarea celor rele si ademenirea duhurilor bune.
Sf. Pricopie, din 8 iulie, are un rol important in coacerea cerealelor, aparandu-le de primejdiile meteorologice. Daca oamenii nu ii respecta ziua, Sf. Pricup trimite fulgere, trasnete, grindina sau arsita sau, sub forma de lup, rapeste copiii celor care au lucrat in aceasta sarbatoare.
Pe 15 iulie, se sarbatoreste Ciurica, o divinitate feminina care ciuruie in bataie pe cei care lucreaza de ziua ei. In aceasta zi, in care capatau puteri speciale, femeile aveau dreptul sa porunceasca si chiar sa-si pedepseasca barbatii.
In perioada 16 – 18 Iulie sunt serbati Circovii de Vara, frati cu cei de iarna, acestia fiind divinitati periculoase, care trimit stihiile naturii sau animalele daunatoare asupra oamenilor care nesocotesc sarbatorile.
Cea mai importanta sarbatoare a lunii este Sf. Ilie, 20 iulie. Aceasta zi are traditii precrestine, fiind dedicata initial unui zeu solar, peste care s-a suprapus apoi o sarbatoare crestina, cea a Sfantului Prooroc Ilie.
Ca si zeul solar, in viziunea populara Santilie se plimba intr-un car tras de cai inaripati, luminand cerul cu fulgerele si sagetile sale de foc.
In traditia romaneasca, acest sfant este asociat cu ploaia. El este stapanul norilor, al fulgerelor, trasnetelor si tunetelor, pe care le foloseste ca sa trasneasca dracii sau atunci cand e suparat pe oameni pentru ca si-a pierdut cojocul.
La fel ca in toate sarbatorile populare importante, oamenii nu ar trebui sa lucreze.
A doua zi, pe 21 Iulie, prima zi din saptamana Parliilor, despre care se spune ca sunt surorile Sfantului Ilie.
Pe data de 22 Iulieeste serbat Sf. mucenic Foca, cel care raspunde de incendiile si arsita care parjolesc campurile cu grane.
La o saptamana dupa marea sarbatoare a Sfantului Ilie, pe 27 iulie, este serbat Sf. Ilie cel mic sau Pintilie calatorul, care este fratele mai mic al Sfantului Ilie. El mijloceste pe langa fratele lui pentru ca acesta sa nu trimita stihiile naturii asupra recoltelor.
Ca mai toate sarbatorile acestei luni, aceasta zi se tine pentru boli, incendii, grindina si furtuni.
Se crede ca este sfarsitul verii si se incep pregatirile pentru intampinarea toamnei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.