Luna AUGUST in calendarul popular (II)

Luna AUGUST in calendarul popular (II)

0 235

Luna august are nenumarate sarbatori religioase care culmineaza cu ziua Adormiri Maicii Domnului precedata de un post strict ce dureaza exact doua saptamani. Este postul cu cele mai multe zile in care se ajuneaza.
Postul incepe in data de 1 august cu Scoaterea Sfintei Cruci, Macaveii, in aceastaperioada in care fiind orgnizate mai multe pelerinaje la manastirile care au hramul Sfintei Fecioare.
Aceasta zi este numita si Macaveiul stupilor, pentru ca este ultima zi in care se mai poate aduna mierea, care, culeasa azi, capata virtuti miraculoase de vindecare.
O alta denumire a zilei este Macaveiul ursului, acum incepand perioada de imperechere a ursilor. In aceasta zi se tine post pentru ca vitele sa fie ferite de ursi, dar si de boli.
6 August – Schimbarea la fata; Probejenia. La Probejenie frunza codrului incepe sa-si schimbe culoarea, de-acum iarba inceteaza sa mai creasca si pleaca pasarile migratoare. In unele zone se crede ca berzele pleaca spre tarile calde, ducand randunelele pe spate, iar oamenii tin sarbatoarea pentru ca pasarile sa ajunga cu bine.
Nu e bine sa pleci acum in calatorie, pentru ca s-ar putea sa te ratacesti, spune traditia.
Din aceasta zi oamenii nu se mai scalda in apele raurilor, acestea incepand sa se raceasca.
In aceasta zi se recolteaza plante si fructe de leac cu puteri vindecatoare: leustean, avrameasa, usturoi, flori de musetel, alune.
Tot in aceasta zi se fac observatii meteorologice privitoare la toamna ce urmeaza.
Se spune ca cine se roaga azi sa scape de o patima (ex. betie), va fi vindecat.
De-acum se schimba fructele, care pana la aceasta vreme fusesera „veninoase”, apare „prima” dulceata a lor.
Acum se gusta poama noua din rodul viilor, spunandu-se: “boaba noua in gura veche”.
Strictetea si rigurozitatea postului se sfarseste acum pentru a lasa loc unei perioada cu totul opuse, in care predomina voia buna si petrecerea.
15 August – Sfanta Maria Mare: In Panteonul romanesc, Fecioara Maria este identificata in mai multe ipostaze: Santamaria Mare (15 august), Santamaria Mica (8 septembrie) cu sinonimele Maicii Precesta Mare si Precesta Mica.
Maica Precesta este numele popular al Fecioarei Maria, care are trasaturile Zeitei neolitice si este invocata in momentele de cumpana.
Santamaria Mare deschide o perioada importanta a nuntilor (16 august -14 noiembrie), a targurilor si iarmaroacelor de toamna, a praznicelor de pomenire a mortilor, dar si a pomenilor date pentru cei vii.
29 August – Taierea capului Sf. Ioan
In aceasta zi nu se mananca struguri si nu se bea vin (fiind asociate cu sangele), pentru ca amintesc de taierea capului Sfantului Ioan.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.