Luminatia sau Ziua Mortilor

Luminatia sau Ziua Mortilor

0 103

In calendarul greco-catolic ?prima zi a lunii noiembrie este Ziua Mortilor sau Luminatia. Sarbatoarea a fost adoptata si de ortodocsi si de protestanti, adica de luterani, unitarieni ori calvini.


?


Obiceiuri de Ziua Mortilor


Crestinii incep pregatirile pentru Ziua Mortilor cu cateva zile inainte. Oamenii merg la cimitir, curate mormintele celor dragi care au trecut in nefiinta, pregatesc jerbe si coroane de flori, pe care in prima zi a lunii noiembrie le depun pe morminte in memoria celor disparuti. De Ziua Mortilor, cimitirele sunt pline de oameni care aprind mii de lumanari si candele si care se roaga langa mormintele celor decedati.


Desi ceremonia este de origine catolica, astazi oamenii, indiferent de religie cinstesc memoria celor dragi trecuti in nefiinta.


In traditia Bisericii Romano si Greco-Catolice, o parte din sufletele celor morti care nu au fost nici sfinti si nici damnati ajung in Purgatoriu, unde se curata de pacate pentru a putea intra in Rai. Desi Biserica Ortodoxa nu recunoaste existenta Purgatoriului, cei mai multi dintre ortodocsi au pastrat sarbatoarea.


?


Laura Moise


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.