Lumea intre Mita si Anticoruptie

Lumea intre Mita si Anticoruptie

0 64

O persoana din patru la nivel mondial a platit mita in cursul anului trecut, potrivit unui studiu publicat joi, pentru a marca Internationala Anticoruptie.
Studiul, realizat de agentia non-guvernamentala Transparency International, a urmarit mita la scara mica si a fost intocmit si pe baza unor sondaje de opinie printre mai mult de 91.000 de persoane din 86 de tari, scrie AFP.
In ultimele 12 luni, una din patru persoane a platit o mita unor functionari din domenii precum sanatatea, educatia sau autoritatilor fiscale, in conformitate cu Barometrul Global al Coruptiei pe anul 2010.
Dar, politia se dovedeste a fi cea mai corupta, potrivit documentului. 29 la suta din cei care au avut relatii cu politia au declarat ca au dat mita.
La nivel mondial, Africa sub-sahariana a fost regiunea cu cea mai mare incidenta de luare de mita, mai mult de o persoana in doua recunoscand ca a facut astfel de plati catre unii functionari, in ultimele 12 luni. Urmeaza Orientul Mijlociu si Africa de Nord, 36% din oamenii de acolo spunand ca au platit mita.

Procentul este de 32% in fostele republici sovietice, 23% in America de Sud, 19% in Balcani si Turcia, 11% in regiunea Asia-Pacific, si doar 5% in Uniunea Europeana si America de Nord.

Cei care au salarii mai mici sunt cei care ofera mai des mita decat angajatii bine platiti, mai arata studiul organizatiei.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.