Lumanrica pamantului(Gentiana asclepiadea)

Lumanrica pamantului(Gentiana asclepiadea)

0 346

?


Exista trei specii de Gentiana, Gentiana lutea (ghintura galbena), Gentiana punctata (ghintura patata), Gentiana asclepiadea (lumanarica pamantului) mai au urmatoarele denumiri populare: dintura, fierea pamantului, ghimbere de munte, strigoaie, tintura


In luna iulie am scris despre gentiana galbena, acum va voi da cateva informatii despre, Gentiana asclepiadea (lumanarica pamantului)


Gentiana asclepiadea, cu florile albastre, careia poporul ii spune lumanarica-pamantului, besicuta, doi-frati, intura, lumanarica, lumanarica-albastra, taietura.
Proprietatile ghinturei de a vindeca anumite boli sunt cunoscute inca din cele mai vechi timpuri.  1. Parti utile:De la ea se foloseste radacina, care contine o cantitate mica de ulei volatil si o serie de glicozizi ca: gentiopicrina, amarogentiina, cu proprietati tonice – aperitive si stomahice, precum si materii colorante. Radacina de ghintura intra in compozitia ceaiului tonic-aperitiv si in formula de preparare a unor lichioruri.

  2. Utilizari medicinale:

????????? mareste pofta de mancare


????????? stimulent al sistemului nervos central


????????? mareste secretia biliara, usurand astfel functiile ficatului


????????? are si proprietati vermifuge.


????????? Gripa , gutuari – Se ia jumatate de lingurita pe stomacul gol, nu mai mult de 3-4 ori pe zi. Are efecte tonice deosebite, risipind starea de apatie, dinamizand usor apetitul, normalizand temperatura corpului. Se foloseste in cure de doua saptamani, chiar dupa vindecarea bolii, deoarece ajuta pacientul sa-si redobandeasca forma fizica si tonusul psihic.


????????? Gastrita, indigestie – o lingurita de tinctura de fierea pamantului diluata in jumatate de pahar de apa si luata inainte de fiecare masa este un adevarat panaceu in aceste afectiuni. Pentru a spori efectul acestei tincturi, se poate pune si radacina de angelica (in parti egale) in borcanul in care faceti maceratia.


????????? Disckinezie biliara, balonare -Se foloseste combinatia de tinctura de radacina de fierea pamantului si de radacina de angelica, din care se iau 1-2 lingurite diluate cu jumatate de pahar de apa, inainte de fiecare masa.  1. Preparate:

????????? Infuzia, cat si decoctul se prepara folosind o ligurita de radacina maruntita la 1 litru apa. Fiind foarte amare si, din aceasta cauza, greu de luat, cel mai des se intrebuinteaza ?tinctura si siropul.


????????? Tinctura de ghintura se prepara macerand 20 g radacina in 100 g alcool de 700 timp de 7-8 zile. Din aceasta tinctura se iau 10-15


????????? Siropul se prepara astfel: 10 g radacina se oparesc cu 150 g apa. Dupa 6 ore se strecoara si se stoarce. Lichidului i se mai adauga 230 g zahar, apoi se fierbe si se filtreaza. Copiilor care sunt slabiti si nu au pofta de mancare li se poate da sirop de ghintura, cate 3-4 lingurite pe zi.
?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.