Lui Basescu i se pregateste dosarul Flotila

Lui Basescu i se pregateste dosarul Flotila

0 231
Cumplit trebuie sa fi fost perdaful primit de Ponta & Antonescu de nu iese niciunul patetic si patriotic pe sticla sa denunte decizia CSAT de achizionare a celor 12 aparate F16 cu care se va inzestra armata. Ar fi o atitudine foarte in spiritul stangii, care a avut mereu ceva de obiectat impotriva avioanelor americane la mana a doua, pe care presa obedienta le-a numit de-a lungul vremii sicrie plutitoare. Intre timp, se pare, ne-am euroatlantizat de tot la nivel mediatic. Nici macar posturile de televiziune ostile pe fata Cotrocenilor si CSAT-ului pe care il controleaza de cativa ani Traian Basescu nu au gazduit dezbateri cu spume la gura pe tema cumpararii unor aparate de zbor second hand, la vremurile de criza si de privatizari ratate pe care le traim.
O pozitie contrara achizitiei ar fi fost cu atat mai plauzibila cu cat necoptul Victor a parasit sedinta CSAT in care s-a decis achizitia, fara sa mai faca vreo declaratie limpede in legatura cu subiectele care i-au ranit sentimentele infantile. Ar fi fost in spiritul atitudinii pe care a avut-o pana acum despre legaturile dintre seful statului roman si partenerii americani, acuzandu-l pe primul de slugarnicie crasa. Se pare, insa, ca aventurile estivale ale cuplului Ponta-Antonescu, cand au luat-o rau pe aratura cu legea si statul de drept, au fost taxate aspru de americani, fie ca dojenitorul a fost ambasadorul Gittenstein sau trimisul duduii Hillary, expediat in Romanika in plina campanie de demitere a sefului statului.
Sapuneala trebuie sa fi fost cu mult clabuc de tace toata lumea in dosarul achizitiei, pentru care statul roman trebuie sa bage adanc mana in buzunar pentru 600 de milioane de dolari, taman acum, cand nu gaseste bani pentru cheltuielile curente ale statului. Fara sa punem la socoteala cash-ul lipsa pentru revitalizarea fabricilor moarte de genul Oltchim, a carei privatizare a compromis-o in parteneriat cu senzationalul Dan Diaconescu.
Cert este ca americanii ne-au instalat scutul antiracheta la Deveselu si investesc masiv in poligonul de la Cincu, gest pe care ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, l-a calificat drept o gura de oxigen fara de care armia romana s-ar fi sufocat. In aceste conditii, au toate argumentele pentru a pleda fara replica pentru interoperabilitatea trupelor romane si americane, la care contribuie si operarea jeturilor F16, chiar asa second cum sunt ele. Asa se face ca au fost uitate ofertele franco-britanicilor de la EADS, care fabrica aparatul Eurofighter in colaborare cu BAE Systems, sau a suedezilor de la SAAB, care produc avionul militar Gripen.
Sa nu ne lasam inselati, totusi, de tacerea cuplului Crin-Victor. Daca primul incepe tot mai mult sa nu conteze in peisaj, Victoras are prea multa bataie de cap cu privatizarile in lant la care s-a angajat. Le va trebui amandurora un moment de ragaz pana sa se apuce sa-i fabrice lui Basescu dosarul Flotila.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.