Lucrătorii și lucrătoarele sexuale au protestat – vrem „dezincriminarea totală și de...

Lucrătorii și lucrătoarele sexuale au protestat – vrem „dezincriminarea totală și de urgență” a prostituției!

0 147

Asociația SexWorkCall, asociație comunitară a lucrătorilor si lucrătoarelor sexuale din România, au anunțat un protest duminică seară, în Parcul Izvor din Capitală, prin care cer dezincriminarea totală și de urgență a muncii sexuale, susținând că pedepsirea directă și indirectă a muncii sexuale are efecte profund îngrijorătoare asupra unei întregi categorii de cetățeni.
Protestul a fost programat între orele 17:00-19:00.

Protestatarii și-au exprimat, prin huiduieli, nemulțumirea față de primarul general, Gabriela Firea, care le-ar fi mutat, în ultimul moment, acțiunea de protest din Piața Constituției în Parcul Izvor, spun ei.

Inițiatorii – Asociația SexWorkCall, asociație comunitară a lucrătorilor si lucrătoarelor sexuale din România – spun că munca sexuală este profund stigmatizată, nerecunoscută ca muncă și văzută ca un act imoral, ducând la marginalizare socială și violență împotriva persoanelor care practică orice tip de muncă sexuală.

<<Prostituția>> a figurat până în 2014 în Codul Penal, România fiind una din ultimele țări din Europa în care lucrătorii și lucrătoarele sexuale au riscat pedeapsa cu închisoarea. Faptul că acum prostituția este considerată „doar” o contravenție nu este de ajuns. Având în vedere numărul alarmant al amenzilor aplicate seară de seară lucrătorilor și lucrătoarelor sexuale pe stradă, cât și abuzurile forțelor de ordine, chemăm la abrogarea articolului 2, pct. 6 și 7 din Legea 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii si liniștii publice, dezincriminarea și depenalizarea totală a muncii sexuale, și adoptarea unei legislații asemănătoare cu cea din Noua Zeelandă”, spun reprezentanții asociației.

În prezent practicarea prostituției este considerată contravenție și se sancționează cu amendă.

Potrivit acestora, spre deosebire de modelul de legalizare sau reglementare prezent în Germania sau Olanda, prin care mulți/multe lucrători și lucrătoare sexuale riscă munca în ilegalitate, modelul dezincriminării totale presupune drepturi de muncă și protecție socială.
Inițiatorii protestului mai susțin că criminalizarea muncii sexuale duce la înrăutățirea continuă a condițiilor de muncă și trai și la trafic de ființa umane, iar amenzile continue duc la și mai multă sărăcire, mulți și multe lucrătoare sexuale confruntându-se cu eventualitatea pierderii locuinței.

„Solicităm politicienilor din România să ia măsuri pentru a dezincrimina munca sexuală în România. Lucrătorii și lucrătoare sexuale din România reprezintă un procentaj mare din electoratul lor.
Munca sexuală este muncă și drepturile noastre trebuie considerate ca atare”
, spune președinta Asociației SexWorkCall, Antonella Lerca Duda.
De asemenea, inițiatorii protestului spun că au solicitat organizarea manifestației în Piața Revoluției, dar, fără a-i consulta înainte, primarul Gabriela Firea a redirecționat protestul în Parcul Izvor.

„Considerăm nelegală modificarea acestui protocol după ce Comisia de Ordine Publică a semnat în forma agreată de noi (în Piața Revoluției). Vom face o sesizare la Avocatul Popurului pentru că ne-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare, cât și la Prefectura Capitalei cu privire la modificarea unui document deja semnat”, adaugă sursa citată.

Protestatarii și-au exprimat, prin huiduieli, nemulțumirea față de primarul general, Gabriela Firea, care le-ar fi mutat, în ultimul moment, acțiunea de protest din Piața Constituției în Parcul Izvor, spun ei.

Vă reamintim că într-o interventie publică a ministrului Teodorovici (MFP) acesta s-a declarat favorabil dezincriminării acestei meserii multimilienare.
Deși legalizarea prostituției rămânea singura posibilitate de a diminua violul și agresiunea sexuală, aceasta va fi extrem de greu de realizat datorită Statului paralel (milițieni, securiști etc.), marele benificiar al prostituției și traficului de persoane.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.