Localitatile brasovene si-au spus pasurile in fata prefectului

Localitatile brasovene si-au spus pasurile in fata prefectului

0 122

In aceasta saptamana, primarii si secretarii unor localitati brasovene au aflat mai multe despre cateva probleme ale judetului care trebuie aplicate pe plan local. Astfel, intr-o intalnire cu prefectul Aurelian Danu, cu seful Inspectoratului de Concurenta Brasov, Lucian Caprarin, directorul executiv al Directiei Comunitare Judetene de Evidenta Informatizata a Persoanei, Gabriela Ungureanu si inspectorul adjunct al ISJ, Anna Farkas primarii si secretarii localitatilor Rupea, Apata, Bunesti, Cata, Hoghiz, Homorod, Jibert, Ormenis, Racos, Ticus si Ungra au luat la cunostinta date suplimentare despre: reglementarile europene in domeniul ajutorului de stat; pregatirea alegerilor membrilor din Romania in Parlamentul European, din data de 13 mai 2007; planul de sistematizare a localitatilor; prioritati si proiecte pentru reabilitarea unitatilor de invatamant; strategiile de dezvoltare ale localitatilor; verificarea legalitatii actelor administrative adoptate sau emise de autoritatile administratiei publice locale.


?


Reprezentantii Directiei Comunitare Judetene de Evidenta Informatizata a Persoanei au precizat ca, in ceea ce priveste activitatea de actualizare a listelor electorale permanente, aceasta este in plina desfasurare, adresand primarilor solicitarea de a comunica cu maxima operativitate toate modificarile ce intervin in actele de stare civila a cetatenilor.


Prefectul Aurelian Danu a atras atentia asupra procedurilor obligatorii ce trebuie urmate in cazul atribuirii sau modificarii denumirilor de strazi sau institutii, insistand asupra faptului ca propunerea trebuie comunicata Comisiei ce functioneaza la nivelul Institutiei Prefectului, urmand ca dupa avizare sa fie aprobata prin hotarare de Consiliu Local.


Totodata, au fost trecute in revista si prioritatile autoritatilor administratiei publice locale pentru reabilitarea si modernizarea unitatilor de invatamant, prefectul solicitand ISJ Brasov, ca ulterior publicarii HG-ului privind sumele alocate fiecarei localitati sa notifice rapid fiecare unitate administrativ-teritoriala, iar inspectoratul scolar zonal alaturi de primar sa intocmeasca planul de actiuni pentru fiecare investitie. O atentie sporita a fost acordata problematicii privind conformarea unitatilor scolare la normele igienico-sanitare impuse de legislatia in vigoare, astfel incat la data 15 septembrie 2007 toate scolile sa detina autorizatii de functionare, fara plan de conformare.


De asemenea, prefectul Aurelian Danu a reiterat importanta adoptarii Strategiilor locale de dezvoltare, documente necesare pentru accesarea fondurilor structurale si de coeziune, recomandand consultarea Planului Operational Regional (POR), aflat in responsabilitatea CJ si care va face parte integranta din Strategia de dezvoltare a judetului, intocmita de Institutia Prefectului pe baza Planului Operational Sectorial (POS).


?


Ca urmare a evaluarii realizate de prefectul judetului Brasov cu privire la activitatea de verificare a actelor administrative adoptate sau emise de autoritatile administratiei publice locale, s-au constatat urmatoarele deficiente:


Necomunicarea in termenul prevazut de lege a HCL si a dispozitiilor de primar.


Nerespecarea noilor proceduri prevazute de legea 215/2001 modificata cu privire la validarea unui consilier local.


(*Modificarile legislative prevad ca validarea alegerii consilierilor se face de catre judecatoria in raza careia se afla unitatea administrativ-teritoriala).


Unele Consilii Locale nu au adoptat inca Bugetul local pentru anul 2007. Referitor la acest punct prefectul a solicitat urgentarea adoptarii, precum si obligativitatea respectarii termenului de 45 de zile de la data aprobarii bugetului de stat, cu atat mai mult cu cat intarzierea determina perturbari ale activitatii curente a primarilor.


La capitolul problemelor cu care se confrunta unitatile administrativ-teritoriale, cea mai grava o reprezinta faptul ca unele primarii nu au conturile in trezorerie operationale, prefectul luand legatura cu directorul DGFP Brasov pentru deblocarea situatiei.


?


?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.