Loc de bal sau de spital?

Loc de bal sau de spital?

0 56

Ca in fiecare statiune Montana care se respecta, si la Predeal este bines a se auda zvon de veselie si distractie. Numai ca aici exista un loc in care petrecerile zgomotoase si plimbarile cu ATV-ul se desfasoara chiar langa sanatoriul de nevroze din localitate.
In curtea sanatoriului din Predeal se fac gratare, se dau petreceri, iar turistii trec in tromba cu ATV-urile pe langa pacientii care ies la plimbare sa mai ia aer. Aceste lucruri se intampla de cativa ani, de cand terenurile sanatoriului au fost retrocedate, iar noii proprietari de drept si-au construit pe spatiile verzi ale spitalului vile, pensiuni si case de vacanta.
Iniþial sanatoriul de nevroze din Predeal se intindea pe o suprafata de 15 hectare si avea patru pavilioane. Intre timp, aproximativ doua treimi din teren au fost retrocedate proprietarilor de drept si exista inca procese pe rol.

Sanatoriul avea pana nu demult o sera de legume si chiar o mica ferma, care asigurau mare parte din hrana pacienþilor, insa noii proprietari le-au demolat., desfiintandu-le.

Si la fiecare sfarsit de saptamana in vilele din curtea sanatoriului vin grupuri de turisti care fac gratare, petreceri sau se plimbã cu ATV-urile. Medicii se plang de faptul ca vehiculele circula cu viteza maxima, proprietarii lor claxoneaza, iar pacientii care vin de la fizioterapie sunt derutati din caua zgomotului. Si trebuie sa tinem cont ca este un sanatoriu de nevrotici.

Managerul sanatoriului spune ca au inaintat de-a lungul timpului dosare intregi si au cerut ajutor la Ministerul Sanatatii, la Primarie si la Prefectura, insa pana in acest moment nimeni nu s-a dovedit cu adevarat interesat de situatie.

Reprezentantii Primariei Predeal spun ca nu au avut alta solutie, oamenii care aveau dreptul au primit terenurile pe care le-au revendicat. Mai mult, proprietarii au tot dreptul sa construiasca acolo pentru ca au sentinte definitive si irevocabile.
Dar acesti domni de la Primarie au incercat oare sa stea de vorba cu noii proprietary sis a le propuna retrocedarile pe alte amplasamente, asemanatoare ca teren si pozitie a sa? Nu cred ca nu s-ar fi gasit asa ceva in toata zona, asa cum s-a gasit sa i se dea ex-regelui o bucata de tarla cam pe unde au vrut muschii sai atrofiati. De ce nu s-a incercat si in cazul sanatoriului. Sa nu doresti sad ea nevroza in cei care nu au miscat nici macar un deget in acest sens?

Caci trebuie stiut, sanatoriul de la Predeal este singura unitate medicala din tara unde se trateaza afecþiuni nevrotice. In ciuda crizei care afecteaza sistemul de sanatate, spitalul are aproximativ 5.000 de pacienþi pe an.

Dan Bota

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.