LOBBY SAU COMISIOANE NERUSINATE?

LOBBY SAU COMISIOANE NERUSINATE?

0 92
Verheugen, în calitate de fost comisar nu avea voie să facă lobby, (ca si fostul ambasador american Gitenstein!), deoarece asemenea "preocupari" private contravin normelor de etică după care funcÅ£ionează Comisia Europeană (CE). Din comunicarea oficială la nivelul Comitetului de etică al CE ÅŸi al secretariatului general CE reiese că Verheugen a fost într-o situaÅ£ie de conflict de interese ÅŸi drept urmare a fost sancÅ£ionat. In anul 2011 i s-au restrâns drepturile, interzicându-i-se să mai intre în contact cu instituÅ£ii europene pentru aproape doi ani.
Nu contează ce are Verheugen de spus, atâta vreme cât Comisia Europeană a decis să îl sancÅ£ioneze. Noi am vorbit de conflictul de interese în care se află Gunter Verheugen ÅŸi despre asocierea nesănătoasă a lui Verheugen cu industrii ÅŸi corporaÅ£ii murdare, despre faptul că realitatea societăţii româneÅŸti arată că în procesul de aderare nu s-a luat în considerare nevoia socială, economică ÅŸi de mediu a României. Si totusi, recent la Cluj guvernarea Ponta la flatarisit cu titlul de Doctor Honoris Causa… De acord, UE presupune multe lucruri pozitive.
Comisia Europeană poate fi privită ca un guvern al Uniunii Europene. Nu este un organism democratic, niciunul dintre comisari nu a fost ales prin vot democratic. Cetăţenii europeni nu prea au la îndemână mijloace prin care pot trage la răspundere activitatea Comisiei. De asta, de exemplu există un Comitet de etică ce se sesizează în cazul conflictelor de interese.
SancÅ£iunea aplicată lui Verheugen este de o importanţă ÅŸi gravitate excepÅ£ională! Comisia Europeană ia foarte greu astfel de măsuri. In cazul lui Verheugen a fost nevoită să îi impună restricÅ£ii, pentru că omul se folosea de influenÅ£a dobândită pe perioada a două mandate de comisar, prin oferirea de servicii de lobby clienÅ£ilor – corporaÅ£ii sau instituÅ£ii ! – prin firma sa, European Experience Company GmbH.
Realitatea e că oamenii ÅŸtiu prin ce proces umilitor a acceptat România toate condiÅ£iile impuse de UE. La capitolul Agricultură – cel mai important – nu s-a negociat deloc, reprezentanÅ£ii români de la vremea respectivă acceptând în genunchi toate condiÅ£iile impuse de Comisia Europeană. România nu s-A afat pe picior de egalitate cu celalte state membre de la inceput. Noi am fost “integraÅ£i”pe scara de serviciu , ca rudele de la Å£ară…
În România, È™i nu doar în România, activitățile de tip lobby nu sunt reglementate, aceste afaceri"inedite" sunt percepute in Ro. de o mare parte a publicului larg ca fiind...oarecum ”anormale”. În ce măsură reprezintă lobby-iul o normalitate intr-o tara in care expresia "n-ai pe cineva?" a devenit trista regula de negociere iar istoricul "ciubuc" si coruptia demnitarilor,sunt …parca reguli de viata ?
Teoretic lobby poate face oricine ÅŸi activităţile de lobby au o varietate aÅŸa de mare, încât e greu să stabileÅŸti exact ce se înscrie în definiÅ£ia lobby-ului. Lobby-ul profesional, practicat de corporaÅ£ii pentru propriul profit produce injustiÅ£ie economică, socială ÅŸi de mediu.
La nivel european, internaÅ£ional, felul în care se face lobby a căpătat proporÅ£ii rafinate ÅŸi în unele cazuri dubioase, care nu mai au nici o limită etică. Prin comparaÅ£ie cu un cetăţean obiÅŸnuit, o companie multinaÅ£ională are acces mult mai uÅŸor la informaÅ£ie, la oficiali, la serviciile experÅ£ilor, la mass media – prin banii de care dispune.
Lobby-ul corporatist presupune complicitatea unor actori politici cum au fost Gunter Verheugen sau fostul ambasador american ÅŸi alimentează slăbiciunea din sistem – corupÅ£ia. Åži aÅŸa factorii de decizie sunt izolaÅ£i de cetăţeni ÅŸi de realitate ÅŸi nu sunt capabili de viziuni pe termen lung.
Dacă peste asta adaugi practicile murdare ale unei companii ca Monsanto, Chevron sau RoÅŸia Montana Gold Corporation, care solicită decizii politice în numele propriului profit, promiÅ£ând marea cu sarea, obÅ£ii doar un mediu politic infect. De la care, cel putin la noi nu are cum să vină o schimbare în bine…
Nu ÅŸtiu dacă lobby-ul e o normalitate, dar cu siguranţă că lobby-ul corporatist e o anomalie a societăţii, mai ales in tari sarace, ca Romania. De aceea oamenii sunt mai lucizi ÅŸi mai curajoÅŸi decât cred persoane, azi private, precum Verheugen sau Gitenstein
 
 

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.