Livada de piersici in desertul Baraganului

Livada de piersici in desertul Baraganului

0 264

Incalzirea globala are efecte dezastruoase asupra naturii, modificand definitiv si ireversibil toate fenomenele naturale, dar si formele de relief.
Una dintre aceste forme din Romania este Campia Romana este amenintata de temperaturile extrem de mari din timpul zilei si de seceta din perioada verii. Din cel mai fertil sol din estul Europei, din Granarul tarii, Baraganul se transforma in desert.
Desertificarea din sudul tarii este vazuta ca un mare minus, atat de specialistii din Romania, cat si de cei din Europa.
Marile calduri determina desertificarea zonei de sud a tarii. Cu toate acestea, anumiti ingineri demonstreaza contrariul prin fermele pe care le-au infiintat de-a lungul timpului. Un astfel de exemplu este FermProd, o ferma din Scarlatesti, judetul Braila, care pe cel mai arid teren din zona a reusit crearea unui paradis agricol.
Pe o suprafata de peste 1.600 de hectare, inginerul Constantin Aurel experimenteaza anumite culturi, dar si produce de la grau si porumb pana la o varietate de piersici si nectarine.
Tot sediul este inconjurat de o livada de piersici din diferite soiuri, atat romanesti, cat si straine. Pe langa acestea stau cativa lamai, unii crescuti pentru coaja, altii pentru zeama, dupa cum ne spune inginerul. „Am 1.600 de hectare, din care 300 de hectare rapita, 400 cu grau, floarea-soarelui 600 si porumb 100 ha si alte cateva culturi. Pe langa acestea, livezile au cateva zeci de hectare. Mai am si-n alte parti. Am avut la inceput 3.500 de hectare, dar anumite persoane cu interese dubioase mi-au oprit si canalele de irigare si mi-au taiat perdelele de protectie. Acest teren il tin in picioare cu patru oameni”, se lauda inginerul.
La ferma, totul a fost facut in colaborare cu Institutul de Cercetare de la Baneasa. Inginerul spune ca a pus toate speciile de piersici, si daca este multumit, le va extinde pe culturi mai mari. „Le vand la un pret de doua trei ori mai mare. La inceput nu cumpara nimeni. Dar dupa ce au vazut ce calitate buna au, au inceput sa cumpere. Pentru ca noi nu vindem aici piersici cu calitatile de mingi de tenis pe care le mancati voi din hipermarketuri”, spune acesta.
In Romania, cel mai raspandit soi de nectarine este „Tina”. „Piersici avem in livada, in afara de Flacara si Congresul, am si Dixie Red. Noi avem potential mare de productie, dar nu avem cercetatori, la noi acestia sunt genul de oameni care dorm pe birou cu o tuica si o ceasca de cafea”, afirma fermierul.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.