Lista cu aditivii alimentari cei mai periculosi

Lista cu aditivii alimentari cei mai periculosi

0 254

?Lista de mai jos este extrasa din raportul Oficiului Consumatorilor din Piata Comuna Europeana.
Dar inainte de lista sa vedem ce sunt aditivii alimentari.
Aditivii alimentari reprezinta orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva, care, adaugata intentionat in produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament, ambalare, transport sau depozitare,
devine sau poate deveni ea insasi sau prin derivatii sai, direct sau indirect, o componenta a acestor produse alimentare.

Rolul aditivilor in procesarea alimentelor este acela de a conserva calitatea nutritiva a produsului. De asemenea, acestia trebuie sa asigure ingredientele sau constituentii necesari pentru produsele alimentare fabricate, destinate grupelor de consumatori cu necesitati nutritionale speciale;


????????? sa imbunatateasca conservarea sau stabilitatea unui aliment sau sa-i imbunatateasca proprietatile organoleptice, cu conditia de a nu le altera natura, substanta sau calitatea alimentului pentru a insela consumatorul;


????????? ?sa ajute la fabricarea, prelucrarea, prepararea, tratamentul, ambalarea, transportul sau depozitarea alimentelor.


Aditivul nu trebuie sa fie folosit pentru a ascunde efectele utilizarii materiilor prime defectuoase sau a metodelor indezirabile (inclusiv neigienice) pe parcursul oricarei activitati.

De exemplu, utilizarea conservantului acidului benzoic si sarurile lui E 210 – E 213 este admisa in grupele de alimente:
oua si produse pe baza de ou, fructe legume si produse prelucrate.

In multitudinea de aditivi folositi in industria alimentara,
cei mai periculosi pentru sanatatea organismului sunt cei de sinteza, adica cei obtinuti prin procedee chimice nenaturale.
Inamicii publici nr. 1 sunt reprezentati de E 211, E 142 si E 123, interzisi deja in SUA si Uniunea Europeana.

Un studiu recent al Clinicii de Oncologie din Dusseldorf – Germania, despre efectele aditivilor alimentari asupra organismului uman, a ierarhizat o serie de compusi toxici sau cancerigeni. Aproape toti acesti compusi pun intr-un real pericol organismul.

Iata lista „E“-urilor considerate de specialistii oncologi drept extrem de periculoase:

Adaosuri suspecte:
E 125, E 141, E 150, E 171, E 172, E 173, E 240, E 241, E 477
Adaosuri periculoase: E 102, E 110, E 120, E 124 (colorant alimentar roz, care produce tumori pe glanda tiroida)
– Adaosuri toxice:
produc boli intestinale: E 220, E 221, E 222, E 223, E 224
afecteaza tubul digestiv: E 338, E 339, E 340, E 341, E 407, E 450, E 461, E 463, E 465, E 466
produc boli de piele: E 230, E 231, E 232, E 233
suprima din organism vitamina B12: E 200
cresc colesterolul: E 320, E 321 (antioxidanti din margarina)
ataca sistemul nervos: E 311, E 312
produc boli ale aparatului bucal: E 330 (acidul citric sau sarea de lamaie – cel mai periculos adaos cancerigen)
Adaosuri cancerigene E 123, E 131, E 142, E 211 (foarte nociv), E 213, E 214, E 215, E 217, E 230, E 631 (glutamatul de sodiu)
– E 122 (azorubina). Este un colorant rosu, obtinut din gudron, care se adauga la dulciuri, martipan, cristale pentru jeleuri, peltea. Poate produce reactii adverse la persoanele astmatice si la cele alergice la aspirina. Este interzis in Japonia, Suedia, SUA, Austria si Norvegia, insa este permis in Romania.
– E 155 (brun HT). Este utilizat la ciocolata si prajituri. Poate produce reactii adverse la persoanele alergice la aspirina si la cele astmatice. Se cunoaste, de asemenea, ca poate produce o accentuata sensibilitate dermica. Este interzis in Danemarca, Belgia, Franta, Germania, Elvetia, Suedia, Austria, SUA, Norvegia, dar este permis in Romania.
– E 123 (anaranthul). Este obtinut din planta cu acelasi nume. Este folosit in amestecuri pentru prajituri, umpluturi cu aroma de fructe, cristale pentru jeleuri. Poate provoca astm si hiperaciditate. In testele pe animale a provocat afectiuni la nasterea puilor sau chiar moartea.
– E 132 (indigotina). Este un colorant care se adauga in tablete si capsule, inghetata, dulciuri, produse de patiserie, biscuiti. Poate provoca greata, voma, hipertensiune arteriala, urticarie, probleme de respiratie si alte reactii alergice.
– E 210 (acidul benzoic). Se adauga la bauturi alcoolice, produse de brutarie, branzeturi, condimente, dulciuri, medicamente. Poate provoca crize de astm, in special la persoanele dependente de medicatie, si poate reactiona provocand hiperaciditate la copii. In urma testarii pe animale de laborator a fost asociat cu cancerul.
– E 211 (benzonatul de sodiu). Este folosit ca antiseptic, conservant alimentar si pentru a masca gustul unor alimente de calitate slaba. Bauturile racoritoare cu aroma de citrice contin o cantitate mare de benzonat de sodiu (pana la 25 mg/250 ml). Se mai adauga in lapte si produse din carne, produse de brutarie si dulciuri si este, de asemenea, prezent in multe medicamente. Se cunoaste ca provoaca urticarie si agraveaza astmul.
– E 250 (nitritul de sodiu). Este utilizat in stabilizarea culorii rosietice a carnii preparate industrial (fara nitrit, „hot-dog“ si „bacon“ ar avea culoarea gri inchis) si da o aroma caracteristica. Adaugarea de nitriti in alimente poate duce la formarea de cantitati mici de substante cu potential cancerigen, in special in bacon. Companiile care proceseaza carnea adauga, acum, pe langa nitrit, acid ascorbic sau izoascorbic pentru a impiedica formarea de nitrozamine. Industria carnii justifica utilizarea nitritilor pentru afectul lor inhibitor asupra dezvoltarii bacteriilor producatoare de toxina botulinica.
– E 312 (galat de dodecil). Se foloseste pentru a preveni rancezirea alimentelor grase. Poate provoca iritatie gastrica sau cutanata. Nu este permis in alimente pentru sugari si copii mici, deoarece provoaca tulburari hematologice. Este asociat, de asemenea, cu tulburari nervoase. Se foloseste in uleiuri, margarina, untura, sosuri de plante.
– E 420 (sorbitol si sirop sorbitola). Este un indulcitor artificial si umectant care se obtine din glucoza. Se foloseste in dulciuri, fructe uscate, hrana saraca in calorii, siropuri farmaceutice si este printre primii sapte conservanti utilizati la produsele cosmetice. Provoaca tulburari gastrice.
– E 555 (silicatul de aluminiu si potasiu). Este folosit in sare, lapte praf si faina. Se cunoaste ca aluminiul este cauza unor probleme placentare in timpul sarcinii si ca este asociat cu boala Alzheimer.
– E 952 (ciclamat). Este un indulcitor artificial care poate produce migrene si alte reactii adverse. In urma testelor efectuate in laborator s-a demonstrat ca poate fi cancerigen. Este interzis in SUA (inca din 1970) si Anglia din cauza potentialului cancerigen.


Este permis in Romania.
care produc cancer: E131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330.
care afecteaza vasele de sange: E250, 251, 252.
care produc boli de piele: E230, 231, 232, 233.
care ataca sistemul nervos: E311, 312
care pot produc tulburari digestive: E338, 339, 340, 341, 363, 465, 466, 450, 461, 407 (din inghetata).
care distruge vitamina B12: E200.
Folositi informatiile atunci cand faceti cumparaturi si evitati alimentele care contin aditivi alimentari periculosi.
Potrivit rapoartelor organizatiilor internationale, mortalitatea in randul populatiei globului, cauzata de consumul alimentelor imbogatite cu substante artificiale se afla pe locul al III-lea, dupa consumul de droguri si medicamente si dupa accidentele de circulatie.


Consumul indelungat de produse alimentare aditivate sintetic produce in organismul uman un bombardament asupra organelor interne, care provoaca distrugerea sistemului imunitar (acesta ajunge sa produca anticorpi peste masura, folosindu-i impotriva propriului organism), precum si o serie de tumori maligne si benigne.?


?


Iza M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.