Lipsa fortei de munca va creste salariile romanilor

Lipsa fortei de munca va creste salariile romanilor

0 142

Psihoselect, compania de consultanta in resurse umane, a realizat un studiu de piata in urma carora au observat ca numarul de companii care au nevoie de personal a crescut simtitor comparativ cu anii trecuti. In consecinta, specialistii sustin ca vor fi tot mai solicitate companiile de consultanta, iar numarul cererilor de recrutare se va dubla pana la finele anului.
Cu toate acestea, Romania ramane o tara cu salarii mult sub media europeana, cu toate ca preturile pentru unele dintre servicii si necesitati de zi cu zi sunt comparabile cu cele din statele vest-europene.
Astfel, salariile absolventilor de la debut si pana la doi ani de activitate variaza in functie de domeniu. In marketing, un debutant ia un salariu de 350- 450 euro, iar dupa doi ani 500- 600 euro. Pe domeniul IT, se incepe de la 800-1.000 euro, iar dupa doi ani ajunge la 1.200-1.800 euro, iar inginerii si contabilii oscileaza de la 450- 700 euro pentru debut pana la 700 – 1.200 euro in doi ani.
„In cazul salariilor celor de pe IT, salariul mediu de debut este de 800-1.000 euro, insa trebuie sa se tina cont de faptul ca acestia lucreaza din timpul facultatii, iar la absolvire, au deja experienta”, a precizat Alina Sterpu, purtatorul de cuvant al Psihoselect.
cu toate acestea, apar si anumite oportunitati pentru noii angajati determinate de lipsa acuta a fortei de munca din tara noastra.
Migratia de personal obliga oarecum companiile angajatoare sa ofere diferite instrunctaje in domeniile de specializare de care acestea au nevoie.
„Acele companii care au dezvoltate strategii de retentie nu au nevoie de acest lucru, decat in cazurile in care se creeaza noi posturi. Instruirea este facuta in orice companie, indiferent de domeniu. Deosebirea apare la nivelul strategiilor folosite pentru realizarea ei si la continut. Companiile multinationale folosesc cu precadere o planificare strategica pentru realizarea acesteia, in functie de nivelul de dezvoltare al anagajatilor, de gradul de motivare si de performanta”, precizeaza Alina Sterpu.
De asemenea, firmele recruteaza persoane fara experienta, dar cu precadere absolventi de facultate. „Acestia sunt preferati datorita potentialului pe care il au (cunostinte, competente, profil de personalitate), deoarece se pot forma in spiritul culturii organizationale a companiei. De asemenea, se angajeaza si persoane fara studii sau cu studii medii in acele domenii unde nu exista forta de munca si unde specificul postului nu este foarte complex, iar persoanele pot fi instruite cu investitii minime de efort si timp”, a mai adaugat ea.

S.M.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.