Linia Electrica de Interconexiune Arad – Nadab- Bekescsaba

Linia Electrica de Interconexiune Arad – Nadab- Bekescsaba

0 340

Linia Electrica de Interconexiune Arad – Nadab- Bekescsaba Transelectrica si MAVIR, compania omoloaga din Ungaria, au pus vineri, oficial, in functiune Linia Electrica Aeriana de interconexiune (LEA) de 400 kV Arad – Nadab (RO)-Bekescsaba (HU).
Conform unui comunicat al Transelectrica, la eveniment au participat oficiali din cadrul Ministerului Economiei si Finantelor si autoritatilor locale, conducerile executive si factori de decizie din Transelectrica si MAVIR, reprezentanti din partea contractorilor, consultantilor si ai institutiilor finantatoare, parteneri si colaboratori ai celor doua companii, specialisti si reprezentanti mass-rnedia din cele doua tari.
Noua linia de interconexiune de 400 kV Arad-Nadab-Bekescsaba, prima construita dupa aproximativ 20 de ani, reprezinta una dintre prioritatile programului de guvernare in domeniul energiei electrice si va promova largirea relatiilor comerciale dintre Romania si Ungaria. Linia de interconexiune are o lungime totala de 94 km, din care 56 km pe teritoriul Romaniei si 38 km pe teritoriul Ungariei.
Valoarea totala a proiectului este de circa 25,7 milioane euro. Proiectul de interconexiune, care este de mare complexitate cuprinde o statie electrica de interconexiune de 400 kV, la Nadab, liniile electrice aeriene de 400 kV Arad – Nadab, cu o lungime de 34 km, si Nadab – Bekescsaba, de 60 km, din care 22 km pe teritoriul Romaniei, si Oradea – Nadab, de 72 km.
De asemenea, a fost montata o bobina de reactanta de 100 MV Ar, 400 kV in statia de 400 kV Oradea Sud.
Constructia noii linii de interconexiune de 400 kV Arad-Nadab-Bekescsaba prezinta multiple avantaje, in contextul dezvoltarii pietei regionale de electricitate, al interconectarii Sistemului Electroenergetic National cu sistemele electroenergetice vest-europene UCTE si al recunoasterii de catre UCTE a existentei unor limitari a capacitatilor de transfer de putere intre sistemele membre. Aceasta linie este cea de a doua linie de interconexiune Romania – Ungaria, pe langa linia existenta de 400 kV Arad -Sandorfalva.
Nua linie de interconexiune genereaza o serie de beneficii atat pentru functionarea retelelor interne de transport al energiei electrice, cat si pentru functionarea interconectata cu sistemul electroenergetic vest-european UCTE. Aceasta securizeaza alimentarea unei zone de consum de aproximativ 1000 MW in nord-vestul sistemului electroenergetic (SEN) din Romania, creste stabilitatea tensiunilor in zona de nord-vest a SEN, contribuind la reducerea pierderilor de putere si energie, intareste reteaua de interconexiune in vestul Romaniei, avand drept consecinta posibilitatea majorarii tranzitelor de energie intre Romania si Ungaria si a avantajelor financiare pentru ambele tari si imbunatateste siguranta in functionare si calitatea serviciului de transport in sistemele electroenergetice din Romania si Ungaria.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.