Limitarea la produsele cumparate in magazine duty-free (1)

Limitarea la produsele cumparate in magazine duty-free (1)

0 55

Guvernul a decis introducerea de limite cantitative la produsele care pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize, cu scopul de a reduce evaziunea fiscala, a anuntat, luni seara, premierul interimar, Emil Boc.
„Magazinele duty-free sunt o sursa de contrabanda, daca produsele nu sunt cumparate doar pentru consum individual. Vor fi introduse limite de valori individuale pentru produsele cumparate, Guvernul a decis acest lucru”, a spus Boc, la OTV.
Surse ministeriale au declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, ca statul va introduce limite cantitative la produsele de tutun si alcool care pot fi vandute unei singure persoane prin magazinele duty-free, pentru consum de uz personal si fara accize, cu scopul de a reduce evaziunea fiscala si a creste veniturile bugetare obtinute din comercializarea marfurilor.
Limitele cantitative vor fi introduse atat la tigari, cat si la bauturi spirtoase, vinuri si bere, au aratat sursele.
Astfel, cantitatile maxime vandute unei singure persoane prin magazinele in regim duty-free vor fi limitate la 200 bucati tigarete, 100 bucati tigari, 50 bucati tigari de foi si 250 grame tutun de fumat.
In privinta bauturilor alcoolice, cantitatile maxime care pot fi vandute vor fi limitate la 2,5 litri bauturi spirtoase, 20 litri vinuri si bauturi fermentate, 25 litri bere si 5 litri produse intermediare.
„Acestea sunt limitele gandite pentru moment, in incercarea de a reduce fenomenul de evaziune fiscala existent in magazinele care comercializeaza marfuri in regim duty-free. Pentru orice cantitate vanduta care va depasi limita stabilita, firmei duty-free i se va impune sa plateasca accize in termen de cinci zile de la vanzare”, au aratat sursele citate.
Legislatia in vigoare stabileste ca marfurile duty-free sunt comercializate in „cantitati uzuale” comertului cu amanuntul, destinate consumului individual sau familial”, fara sa fie clar limitate.
Comparativ, in Ungaria este permisa achizitionarea tigarilor in regim duty-free in limita maxima de 40 bucati/persoana, in timp ce in Austria limitele pentru produse duty-free sunt fixate la 100 tigarete, 200 tigari, 50 tigari foi, 2 litri bauturi alcoolice, 2 litri vin nespumos.
Un document al Ministerului Finantelor prezentat in urma cu trei saptamani de MEDIAFAX releva ca autoritatile analizeaza o serie de masuri impotriva magazinelor duty-free, pentru a descuraja evaziunea fiscala.
Variantele analizate erau retragerea facilitatilor fiscale acordate magazinelor tip duty-free, scutite de la plata taxelor vamale, sistarea eliberarii altor autorizatii de functionare si majorarea taxei anuale pentru autorizatie, de 10.000 euro in prezent, la un nivel care sa descurajeze comertul ilict.
In document se arata ca aportul la bugetul de stat al operatorilor economici din domeniu este nesemnificativ, deoarece acestia raporteaza profituri minime, ca peste 40% din confiscarile de tigarete provin din magazinele duty-free si ca volumul vanzarilor de tigarete a scazut cu pana la 85% in trimestrul al III-lea al acestui an, cand comisarii Autoritatii Nationale a Vamilor si cei ai Garzii Financiare au controlat activitatea acestor unitati, cu un efect pozitiv asupra veniturilor bugetare colectate.
In perioada de control s-a observat totodata ca numarul semnalarilor din statele membre UE privind capturi de tigarete provenind din Romania s-a redus.

COMENTARII

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.