Liliecii invadeaza Brasovul

Liliecii invadeaza Brasovul

0 181

Se stie ca aceste mamifere zburatoare, cu viata de noapte, sunt ocrotite prin lege. Pesemne si de aceea s-au inmultit peste normal. Se cunoaste si faptul ca, la Sanpetru, un cetatean a fost muscat de un liliac turbat, fara urmari grave. Dar iata ca aceste animale traitoare prin turle singuratice, poduri de suri si alte asemenea au inceput sa dea navala si prin casele oamenilor, in Brasov.
Astfel, in noaptea de miercuri spre joi, pe holul de la etajul VIII al unui bloc turn situat pe strada Soarelui din cartierul Astra, au fost surprinsi zburand vreo cinci lilieci.
Dimineaþa, numai doi au poposit si „campat” in acel hol, intr-unul din colturi, chiar langa usa unui locatar.
Si tinand cont de amintitul episod cu liliacului turbat, nu se poate spune ca cei care locuiesc in cartierul Astra pot fi chiar linistiti.
Astfel, cetateanul care a semnalat liliecii intreaba: „In aceste cazuri ce se poate face? Suni la 112 sa vina pompierii sa-i ridice? Cauti asociatia din Satu Mare care se ocupa cu aceste animale protejate prin lege? Sau iei o matura, ii altoiesti si ii arunci la gunoi?”.

Din partea Directiei Sanitar-Veterinare am aflat ca mare lucru nu se poate face in cazul unei invazii, intrucat aceste mamifere sunt protejate printr-o lege europeanã. Purtatorul de cuvânt al instituþiei menþionate, dr. Gheorghe Pucheanu, a declarat:
„In Brasov nu am avut pana acum asemenea sesizari, insa exista o singura solutie pentru indepartarea liliecilor. Sa fie alungati, dar cu mare grija, fara sa fie atinsi, intrucat pot fi purtatori ai virusului rabic. Cu ocazia vizitei la Brasov a celor de la Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania am pus problema indepartarii lor, dar ni s-a comunicat ca nu avem voie sa actionam in nici un fel”.

Nici angajatii Serviciului Public de Gospodarire a Animalelor nu pot veni in ajutorul cetatenilor cu liliaci in batatura, deoarece nu sta in atributiile lor capturarea acestor mamifere cu aspect de soareci, dar cu aripi.
Despre aparitia liliecilor in Brasov, ne-au vorbit si locuitori ai Cartierului Florilor, insa pe acolo inca nu au patruns prin casele oamenilor, fiind probabil doar in recunoastere.
Iar eu, in intelepciunea mea de balta, ma gandesc ca nu ar fi rau sa importam si sa crestem niste pisici zburatoare. Daca altfel nu avem voie sa vanam liliecii, nu cred ca in legea vorbind de protejarea lor scrie ca ar fi interzise pisicile zburatoare. Si ar fi si o lupta dreapta, aeriana, gen „Flotila pisicilor inaripate vs flotila sobolanilor zburatori”.
Ma duce mintea, nu-i asa?

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.