Liderii Jobbik la Tabara de vara a Tineretului Maghiar de la Gheorgheni

Liderii Jobbik la Tabara de vara a Tineretului Maghiar de la Gheorgheni

0 979

Presedintele Jobbik, Vona Gabor, si vicepresedintele acestui partid, deputatul Szavay Istvan, au participat, vineri, la tabara de vara a Tineretului Maghiar Ardelean – EMI, de la Gheorgheni, unde au abordat subiecte legate de situatia actuala din Ungaria si Bazinul Carpatic, in context european, informeaza Agerpres.
Va reamintim ca Szavay Istvan a avut interdictie de a intra in Romania pentru o perioada de un an, incepand din martie 2014.
In deschiderea dezbaterii, presedintele Jobbik, Vona Gabor, a anuntat ca „va cobora stacheta” in ceea ce priveste declaratiile pe care le va face, intrucat partidul sau este catalogat ca ex  tremist si este asociat cu organizatia Noua Dreapta.
Vona Gabor a vorbit, in discursul sau, despre alegerile din 2018, din Ungaria, cand Jobbik doreste sa ajunga la guvernare, despre problemele actuale din Uniunea Europeana, cum ar fi criza economica, situatia Greciei si problema imigrantilor, despre care a spus ca Europa nu a gasit solutii, dar si despre politica nationala a Ungariei.
Aceleasi subiecte au fost abordate si de deputatul Jobbik Szavay Istvan, care a facut si o analiza a rezultatelor alegerilor de anul trecut din Ungaria, dar a vorbit si de perspectiva scrutinului parlamentar din 2018, din tara vecina.  Szavay Istvan a avut interdictie de a intra in Romania pentru o perioada de un an, incepand din martie 2014
Szavay a declarat ca, in opinia sa, Romania se va uni cu Republica Moldova, in anii urmatori, iar acest lucru ar putea duce la o reorganizare administrativa, ceea ce ar insemna o oportunitate pentru maghiarii din tara noastra, care vor putea fi mai bine reprezentati la nivel regional. „Sunt sigur ca poate peste 5,10,15 ani Romania se va uni cu Moldova, toate semnele si procesele indica acest lucru. Multi spun ca este un pericol pentru populatia maghiara de aici, deoarece s-ar diminua numeric reprezentarea in Parlamentul de la Bucuresti, dar asta este o alta tema. Noi credem ca ascunde o posibilitate, pentru care diplomatia maghiara si politica nationala trebuie sa fie pregatita. (…) Aceasta mare unire trebuie sa duca la o federalizare de un anumit nivel a Romaniei, nu cred ca Romania se va uni cu Moldova astfel incat structura statului sa nu fie afectata. Iar aceasta poate fi o oportunitate, care nu inseamna ca va fi egala cu o autonomie sau cu o autodeterminare, dar va fi mai usor ca maghiarii sa fie mai bine reprezentanti, cel putin la nivel regional”, a spus Szavay Istvan.
Deputatul Jobbik a tinut sa le multumeasca celor care l-au sustinut pe perioada cand a avut interdictie de a intra in Romania, amintind ca acesta este motivul pentru care nu a participat anul trecut la Tabara EMI. La tabara de vara organizata de Tineretul Maghiar Ardelean au participat, in acest an, potrivit organizatorilor, aproximativ o mie de tineri maghiari din Romania, Ungaria, Serbia, Ucraina sau Slovacia.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.